Novi Dani
Svijet

Otac djevojčice u Rusiji uhapšen zbog njenih antiratnih crteža! Optužen za “diskreditaciju vojske” koju šef Wagnera javno diskredituje bez posljedica

Otac učenice iz ruske regije Tula koja je nacrtala antiratnu sliku i privukla pažnju vlasti uhapšen je zbog “diskreditiranja vojske”, a djevojčicu su socijalne službe odvele u sirotište, navodi OVD-Info.

Prošlog aprila, učenica šestog razreda Maša iz grada Yeletsa nacrtala je antiratnu sliku na času likovnog. Kad je vidjela crtež, njezina je učiteljica otišla do direktora škole, koji je potom obavijestio policiju. Kasnije je Mašin otac, Aleksej, optužen za “diskreditiranje vojske” zbog svog komentara na društvenim mrežama te ga je sud novčano kaznio.

Sljedećeg dana agenti FSB-a došli su u Mašinu školu i razgovarali s Aleksejem, prijeteći mu da će ga uhapsiti i oduzeti dijete ako ne preispita svoj pristup roditeljstvu. Nakon toga djevojčica je prestala ići na nastavu u strahu da će se opet pojaviti policija.

U decembru je Aleksej ponovno optužen za “diskreditaciju vojske” te je još jednom ispitan. Prema riječima muškarca, tokom ispitivanja agenti FSB-a su ga tukli i zaključali u sobu gdje bio primoran dva sata slušati rusku himnu na zaglušujućem nivou. Nakon ovog incidenta, otac je uzeo Mašu i pobjegao u grad Uzlovaya.

Aleksej je ponovno uhapšen na putu na posao i doveden kući, gdje mu je bila kćer. Djevojčica je obaviještena da je njen otac odveden u policijsku stanicu i da će po nju doći socijalna služba. Na kraju je Aleksej odveden u Istražni odbor, a Maša je poslana u sirotište. Aleksej sam odgaja kćer od njene treće godine. Ako ode u zatvor, moglo bi mu se oduzeti pravo na skrbništvo nad djecom.

Za šefa Wagnera zakoni ne vrijede

Rusija je nakon početka rata prošle godine zakonima zabranila bilo kakvu kritiku rata i poteza državnog rukovodstva a brojni su slučajevi zatvaranja čak i bezazlenih kritičara vlasti i protivnika rata.

Sa druge strane ovi zakoni ne vrijede za paralelne strukture moći pa je tako šef Wagnera otvoreno govorio o nestašici municije na frontu i kritikovao vojni vrh iako je zakonom zabranjeno iznošenje “lažnih informacija o vojsci”.

Vlasti su demantovale ove informacije ali Prigožin nije snosio nikakve sankcije dok je sa druge strane mlada studentkinja uhapšena zbog obočnog statusa na Instagramu.

Pročitajte još