Novi Dani
Svijet

Veliki protesti u Gruziji zbog namjere vlasti da usvoji “Putinov zakon” o stranim agentima

Tbilisi Protest

Demonstrantiu Gruziji bacili su benzinske bombe i kamenje na policiju u utorak navečer nakon što je parlament dao početnu podršku nacrtu zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da predstavlja autoritarnu promjenu .

Policija u centru glavnog grada Tbilisija upotrijebila je vodene topove i suzavac u pokušaju da rastera hiljade demonstranata, koji strahuju da bi nacrt zakona mogao povrijediti nade te zemlje južnog Kavkaza u članstvo u Evropskoj uniji.

Zakon, koji podržava vladajuća partija Gruzijski san, zahtijevao bi od svih organizacija koje primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao “strani agenti”, ili će se suočiti sa znatnim kaznama.

Kritičari su rekli da to podsjeća na zakon iz 2012. u Rusiji koji se od tada koristio za suzbijanje neslaganja.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, koja želi staviti veto na zakon ako prijeđe preko njenog stola, rekla je da je na strani demonstranata.

Gruzija

“Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i neće dozvoliti nikome da joj oduzme budućnost”, rekla je ona u obraćanju snimljenom u Sjedinjenim Državama, gdje je u službenoj posjeti.

“Ovaj zakon nikome nije potreban… svi koji su glasali za ovaj zakon su prekršili ustav”, rekla je ona. Parlament, međutim, može nadjačati njen veto.

Demonstranti su ljutito protestovali policiji naoružanoj štitovima za nerede koja je potom upotrebila suzavac i vodene topove. Na policiju su bačene najmanje tri benzinske bombe, kao i kamenje.

Ljudima koji su bili pogođeni suzavcem na stepenicama ispred zgrade parlamenta.

“Došao sam ovdje jer znam da moja zemlja pripada Evropi, ali moja vlada to ne razumije”, rekla je 30-godišnja demonstranka Demetre Shanshiashvili.

“Ovdje smo da zaštitimo našu zemlju jer ne želimo ponovo biti dio Rusije”, dodao je on, govoreći o skoro dva vijeka koje je Gruzija provela kao dio Ruskog carstva i Sovjetskog Saveza.

Ranije je zakon bez problema prošao prvo parlamentarno čitanje, javili su gruzijski mediji.

Neki od demonstranata okupljenih ispred zgrade parlamenta nosili su zastave Gruzije, Evropske unije i SAD i uzvikivali: “Ne ruskom zakonu” i “Vi ste Rus” političarima unutar parlamenta.

Reuters

Pročitajte još