Novi Dani
Svijet

Šefica Russia Todaya: Ukrajinu smo pobijedili, sada ratujemo s NATO-om i porazićemo cijeli zapadni svijet

Margarita Simonyan

Glavna urednica ruske državne televizije Russia Today i jedna od najpoznatijih Putinovih propagandista, Margarita Simonyan, nedavno je u emisiji drugog propagandiste Vladimira Solovjova izjavila da je rat u Ukrajini borba između Rusije i cijelog Zapada, u kojem će Rusija na kraju pobijediti i pokazati se kao “najveća zemlja na svijetu”.

U video snimku koji je tvitovala i prevela novinarka Julia Davis, Simonyan je odgovarao na komentare voditelja kanala Russia 1 Vladimira Solovjova nakon što je rekao da je ruska “velika svrha… spasiti svijet”.

“Pobedili smo Ukrajinu”

“Želim da vam kažem direktno u kameru, oprostite na izrazu – naš program se emituje kasno uveče – boriti se za mir je kao jebanje za nevinost. Kada ovo shvatite, možda ćete biti manje licemjerni”, rekla je u monologu, tvrdeći da je Putinova invazija bila neophodna Ukrajini, što se stalno ponavlja u Solovjovoj emisiji na kanalu Rusija 1.

“Da se razumemo protiv koga se borimo. Mi se ne borimo protiv Ukrajine, mi smo pobedili Ukrajinu u prva dva-tri dana. Onda je počeo rat sa NATO-om”, i to ne samo sa alijansom, jer se vodio proxy rat između Moskva i zemlje koje nisu bile članice.

title="State TV propagandists claim that Russia is saving the world" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>


“Moskva nema saveznika”

Ona je rekla da je ovaj rat “značajan po snazi” i da je, po njenom mišljenju, za Moskvu bio mnogo teži od Drugog svetskog rata, jer se bar tada borila na strani Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Sjedinjenih Država.

“Bili smo s njima protiv nekoliko moćnih zemalja”, rekla je ona, misleći na Njemačku, Italiju i Japan. Ipak, nastavila je, bile su tri zemlje, a sada se bore protiv cijelog zapadnog svijeta.

Ona je takođe rekla da za razliku od Drugog svetskog rata, Moskva nema pravih saveznika u Ukrajini jer su zemlje koje bi mogle da pruže ruku, poput Indije i Kine, previše “uplašene”.

Ona je rekla i da će Rusija pobediti uz Božiju pomoć i da će zasluge za tu pobedu preuzeti isključivo Moskva. Prema njenim riječima, ta pobjeda neće uključivati ​​samo zauzimanje Bakhmuta ili Vulhedara, gradova Donjecka oko kojih se već mjesecima vode borbe, već će Rusija “poraziti cijeli zapadni svijet”.

Pročitajte još