Novi Dani
Svijet

Putin: U pitanju je opstanak Rusije, Zapad Ukrajinu koristi za nanošenje “strateškog poraza” Rusiji

Vladimir Putin 2022 06 24 01

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je postojanje Rusije kao države ovisi o ratu u Ukrajini.

U govoru pred radnicima tvornice zrakoplova, Putin je ponovio tvrdnje da Zapad namjerava uništiti Rusiju.

Prethodno je optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao sredstvo za nanošenje “strateškog poraza” Rusiji, prenosi Reuters.

“Za nas to nije geopolitički zadatak, već zadatak opstanka ruske državnosti, stvaranje uvjeta za budući razvoj zemlje i naše djece”, rekao je Putin u razgovoru s radnicima u aviokompaniji u Ulan-Udeu, glavnom gradu republike Burjatije.

Tvrdi kako je rusko gospodarstvo ojačalo nakon nametanja sankcija.

Pozdravio je ono što je nazvao novootkrivenom “ekonomskom suverenošću” i rekao da su ruski financijski sustavi u boljem položaju unatoč očekivanjima Zapada da će se srušiti.

“Pokazalo se, za mnoge od nas, a još više za zapadne zemlje, da su temelji stabilnosti Rusije mnogo jači nego što je itko mislio”, poručio je tvorničkim radnicima u pogonu za proizvodnju helikoptera.

“Višestruko smo povećali svoj ekonomski suverenitet. Uostalom, na što je naš neprijatelj računao? Da ćemo se srušiti za dva do tri tjedna ili za mjesec dana”, kazao je.

Putinovi komentari dolaze nakon pisanjaBloombergada je Rusija u prošloj godini pohranila 80 milijardi dolara imovine u inozemstvu unatoč sankcijama.

Offshore bogatstvo raspoređeno je između gotovine, nekretnina i stranih ulaganja, što predstavlja oko trećinu profita koji je Rusija zaradila svojim izvozom.

Ova “slamka spasa” mogla bi postati nova meta zapadnih sankcija, izvijestio je Bloomberg.

Pročitajte još