Novi Dani
Potez DANA

Dodik čestitao Orbanu početak Mađarske revolucije 1848. čije su gušenje pomogli Srbi, Hrvati i Carska Rusija

Dodik Orban Fofo Facebook

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu 15. mart, Nacionalni dan, kada se obilježava početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti.

Ipak ono što je zanimljivo napomenuti jeste da je ta ista Mađarska revolucija ugušena intervencijom Carske Rusije na strani Habzburške monarhije a u samom gušenju pobune učestvovalo je oko 6.000 Srpskih dobrovoljca kao i cijela Banovina Hrvatska predvođena Banom Josipom Jelečićem.

Čak su Karl Marks i Fridrih Engels često naglašavali negativnu ulogu slovenskih naroda tokom revolucionarne 1848. godine a Engels ih je čak nazvao otpadom evropskih naroda koji će do vlastitog uništenja biti kontrarevolucionarni.

Ipak čestitajući Viktoru Orbanu 15. mart, Nacionalni dan, kada se obilježava početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti, Dodik je poručio da je “značaj revolucije, koja je započela 15. marta 1848. godine, utoliko veći što je mađarski narod za svoju slobodu stao nasuprot mnogo jačem i brojnijem neprijatelju”, u čemu, kako ističe, prepoznaje sličnost mađarskog i srpskog naroda.

“Želja za slobodom svog, ali i drugih naroda bila je uvijek najviši srpski cilj, za koji su, kao i u vašem slučaju, položeni mnogi životi”, naveo je Dodik učestitki.

U nastavku ističe da je zahvalan za stavove koje je zauzela Mađarska u pogledu kriza i izazova sa kojima se suočava Evropa i cijeli svijet.

“Smatramo ih mudrim i odgovornim. Prijateljstvo, podrška i pomoć koju je Mađarska i u ovim teškim vremenima, u nekoliko navrata pružila bez izuzetka svima u BiH, a naročito stanovnicima u Republici Srpskoj, izaziva zahvalnost, divljenje i obavezu da se izuzetni bilateralni odnosi dvije zemlje, naročito prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, dodatno produbljuju i unapređuju, na obostrano zadovoljstvo”, ističe Dodik.

Mađarska revolucija je okončana u avgustu 1849. godine porazom mađarskih revolucionara od austrijsko-ruskih snaga. U sukobima sa Mađarima Srbi su imali oko 6000 stradalih, kako navode istoričari.

Pročitajte još