Novi Dani
NEMA DALJE

Ruski vojnik koji je priznao ubistvo ukrajinskog civila osuđen na 5,5 godina zbog širenje lažnih vijesti o vojsci

Foto: Twitter

Ruskog vojnika koji je prošle godine priznao da je ubio civila u Ukrajini , vojni sud na dalekom istoku Rusije osudio je na uslovnu kaznu od pet i po godina pod optužbom za širenje “lažnih vijesti” o vojsci, prenosi Guardian.

U intervjuu za nezavisnu novinsku kuću IStories prošlog avgusta, Daniil Frolkin (21) rekao je da je pucao i ubio muškog civila u Andriivki, selu u blizini Kijeva koje su okupirale ruske snage ubrzo nakon početka invazije.

“Kažem mu: ‘Klekni na koljena.’ I samo sam mu probio metak kroz čelo ”, rekao je Frolkin za IStories u telefonskom razgovoru koji je objavila agencija.

Istraživanja su identifikovala mrtvog čoveka kao Ruslana Jaremčuka (47).

“Ja, vojni službenik iz vojne jedinice 51460, stražar prve klase, Frolkin Danijel Andrejevič, priznajem sve zločine koje sam počinio u Andrijevci, pucanje u civile, krađu od civila, uzimanje njihovih telefona”, dodao je Frolkin.

Najmanje 40 od ​​oko 1.000 stanovnika Andrijevke ubijeno je tokom ruske okupacije koja je trajala do aprila, navodi BBC.

Frolkin je bio dio 64. motostreljačke brigade , ozloglašene jedinice sa sjedištem u oblasti Habarovsk koja je optužena za ratne zločine u Buči .

Vladimir Putin je ranije 64. st.br. dodijelio počasno zvanje „gardista“ i pohvalio jedinicu za „veliko herojstvo i hrabrost“.

Rusija je na početku rata donijala stogi zakon o zabrani širenja lažnih vijesti o vojsci i pod tom optužbom uhapšeni su mnogi antiratni aktivisti. Sa druge strane otvorene kritike na račun vojske koje iznosi šef Wagnera Jevgenij Prigožin prolaze nekažnjeno.

Pročitajte još