Novi Dani
BIH

Policija u Banjaluci zabranila održavanje skupa “Bh Povorke ponosa” u zatvorenom prostoru

Lgbt Flag

Nakon što su organizatori Bh. povorke ponosa najavili da će u Banjoj Luci organizirati dva događaja povodom priprema za ovogodišnju paradu, policijska uprava Banja Luka se oglasila, te donijela odluku o zabrani održavanja takvih događaja.

“Policijska uprava Banja Luka donijela je Rješenje o

zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista ‘Geto’ iz Banje Luke i ‘BH povorka ponosa’ iz Sarajeva, na dan 18.03.2023. godine u vremenskom periodu od 17:30 do 01:00 sat u Banjoj Luci”, saopćili su iz PU Banja Luka.

Kako su dalje naveli, policijska uprava Banja Luka je Rješenje donijela nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na takvim događajima može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine.

“Imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja, Policijska uprava Banja Luka apeluje na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih”, zaključili su u saopćenju.

Podsjećamo, ranije je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavijestio javnost da će događaji (projekcija filma, diskusija i party) koji su planirani za subotu 18.03 u Banjoj Luci biti održani bez obzira na kontinuirane napade, te pokušaje diskreditovanja i opstrukcije djelovanja i rada Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca.

Skupu se usprotivili Stanivuković i Dodik

Nakon što su iz Bh. povorke ponosa najavili održavanje pomenutih događaja, svoj stav je izrekao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Nadležni organi Republike Srpske treba da razmotre mogućnosti da planirane aktivnosti u okviru ‘Povorke ponosa’ u Banjoj Luci ne budu održane, zbog opravdanih razloga koje su navela brojna udruženja i organizacije”, istakao je nedavno Milorad Dodik.

Dodao je i da zbog opravdanih razloga, smatra da nadležni organi treba da razmotre mogućnosti kako bi s organizatorima najavljenog skupa dogovorili da se planirani događaji ne održe. Na pitanje po kom osnovu se zabranjuje skup Dodik je odgovorio “po osnovu naših sloboda”.

Ovom događaju usprotivio se i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je komentarišući najavu da „Bh. povorka ponosa“ dolazi u Banjaluku, rekao da su se Gradskoj upravi obratile i nevladine organizacije (više ultradesničarskih organizacija uputilo je dopis) sa zahtjevom da se ovakav događaj otkaže, te da ih je on obavijestio da nijedna javna površina, ni prostor nisu dostupni za tako nešto.

– Mi težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda. Meni je zaista drago što je Banjaluka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi. Ovdje niti je ko pitao za bilo koji gradski prostor, trg ili tako nešto, niti imamo bilo kakve veze. Moram reći, ne bismo dopustili tako nešto.

Povorka ponosa saopštila je da u Banjaluci ne organizuje šetnju, već projekciju filma i party i optužila zvaničnike RS za diskriminaciju i homofobiju.

Pročitajte još