Novi Dani
Svijet

Blinken: Posjeta Xi Jinpinga Moskvi je diplomatsko pokriće za ruske zločine, sud u Hagu je izdao nalog za hapšenje Putina

Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da susret kineskog predsjednika Xi Jinpinga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi pokazuje namjeru Kine da pruži “diplomatsko pokriće” za ruska “zvjerstva počinjena u Ukrajini” umjesto da ih osudi.

„Da bi predsjednik Xi otputovao u Rusiju nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje predsjednika Putina sugerira da Kina ne osjeća odgovornost da smatra Kremlj odgovornim za zločine počinjene u Ukrajini i umjesto da ih čak i osudi, radije će pružiti diplomatsko pokriće da Rusija nastavi da čini iste zločine”, rekao je Blinken.

Međutim, Blinken je rekao da su “elementi” kineskog mirovnog prijedloga za rat u skladu s naporima koje će SAD podržati.

“Kineski prijedlog uključuje elemente koje smo dugo podržavali, uključujući osiguranje nuklearne sigurnosti, rješavanje humanitarne krize, zaštitu civila i, zapravo, prvi element poziva na očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja”, rekao je.

Pročitajte još