Novi Dani
Svijet

VIDEO Serija eksplozija na Krimu. Uništeni moćni ruski projektili!

Krim

U eksploziji na sjeveru anektiranog Krima uništene su ruske rakete koje su se prevozile željeznicom, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Ruski lider grada Džankoja rekao je da su to područje napali dronovi. Ukrajina je potvrdila da su se eksplozije dogodile, ali nije izričito rekla da stoji iza napada.

Ako se potvrdi, to bi bio rijedak napad ukrajinske vojske na Krim, koji je pripojen od 2014. “Eksplozije nastavljaju proces ruske demilitarizacije i pripremaju ukrajinski poluostrvo Krim za deokupaciju”, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane u izjavi.

Uništeni projektili Kalibr?

Kijev je saopštio da su rakete bile namenjene ruskoj Crnomorskoj floti. “Eksplozija u gradu Dzhankyu na sjeveru privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su se prevozile željeznicom”, objavili su. Rakete Kalibr dizajnirane su za lansiranje s brodova ruske Crnomorske flote i imaju operativni domet veći od 2.500 kilometara na kopnu i 375 kilometara na moru.

Rusi tvrde da je nekoliko zgrada zapaljeno

Ihor Ivin, administrator postavljen u Rusiji, rekao je da je 33-godišnji muškarac prebačen u bolnicu nakon što je ranjen gelerima oborenog drona. Nije spomenuo niti jedan oštećeni vojni cilj. Zapalilo se nekoliko zgrada, a oštećena je i električna mreža, rekao je Ivina, prenose lokalni mediji. Ruska državna novinska agencija Tass javila je Ivinove tvrdnje da su se zapalila kuća, škola i prodavnica.

Ruski zvaničnici na Krimu rekli su da je grad bio meta napada dronom. Sergej Aksenov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je protivvazdušno oružje aktivirano u blizini Džankoja, ali nije rekao zašto niti je govorio o krstarećim projektilima. “Uspavši krhotine je povrijeđena jedna osoba i oštećena kuća i radnja”, rekao je Aksenov.

Oleg Kryuchkov, savjetnik Aksenova, tvrdi da su dronovi bili napunjeni gelerima i da su gađali civilne ciljeve. “Jedan je pao u blizini tehničke škole, dok su ostali pali u stambenim naseljima”, rekao je on.

Rusija je posljednji put okrivila Ukrajinu za napad dronom na Crnomosku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u oktobru 2022. Tada je rečeno da je devet dronova korišteno u napadu koji je oštetio ratni brod. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad.

Pročitajte još