Novi Dani
Svijet

Putin potpisao novu rusku globalnu strategiju. Prioritet srušiti dominaciju Amerike, spominje i “ruski svijet”

Putin Kremlj

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas novi ruski strateški dokument čiji je cilj ograničavanje “zapadne dominacije”. U dokumentu se Kina i Indija navode kao ključni partneri za budućnost Rusije

Kako prenosi AFP, novi strateški dokument zacementirao je duboki raskol u stilu hladnog rata između Moskve i Zapada, koji se drastično produbio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Prioritet Ruske Federacije je eliminacija ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svjetskoj politici”, navodi se u strateškom dokumentu koji je danas potpisao Vladimir Putin.

Termin “neprijateljske zemlje” Rusija koristi da opiše one zemlje, prvenstveno u Evropi i Sjevernoj Americi, koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu i uvele sankcije Moskvi.

U dokumentu na 42 stranice objavljenom na službenoj web stranici Kremlja navodi se da Rusija planira “stvoriti uslove da svaka zemlja može odbaciti neokolonijalističke i hegemonističke ciljeve”.

“Ovo je neophodno zbog radikalnih promjena”

Najavljujući potpisivanje dokumenta na sednici ruskog Saveta bezbednosti, Putin je rekao da je ažuriranje ruske strategije za globalnu scenu „neophodno zbog radikalnih
promjena u svijetu”
Ova strategija, kako navodi AFP, odražava Putinov sve izraženiji antizapadni stav zbog sankcija i vojne pomoći Zapada Ukrajini. Takav stav je bio veoma uočljiv tokom Putinovog govora o stanju nacije održanog prošlog meseca.

Podsjetimo, zbog napada na Ukrajinu, Rusija je sve više izolirana na globalnoj vanjskopolitičkoj sceni i pokušava ojačati svoje političke i ekonomske veze sa afričkim i azijskim zemljama poput Kine i Indije, koje su zauzele neutralniji stav prema ruska invazija na Ukrajinu.

Veze sa Kinom i Indijom

U novoj strategiji Rusija izdvaja veze sa Kinom i Indijom i naglašava važnost “produbljivanja veza i koordinacije sa prijateljskim suverenim globalnim centrima moći i razvoja koji se nalaze na evroazijskom kontinentu”.

Podsjetimo, Putin je nedavno u Moskvi održao sastanak sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i pohvalio se odnosima Rusije i Kine. Naime, Moskva je povećala izvoz energenata u Kinu i Indiju nakon što je zbog sankcija Zapada gotovo potpuno odsječena od evropskih tržišta.

U dokumentu je Rusija opisana kao “civilizatorska država” čiji je zadatak da “brani ruski svijet”, koji opisuje kao “povezane kulture na evroazijskom kontinentu”.


U dokumentu se spominje “ruski svijet” i “egzistencijalna prijetnja Rusiji”


Kremlj koristi koncept “ruskog svijeta” da opravda invaziju na Ukrajinu. On tvrdi da ratom u Ukrajini ruska vojska brani ukrajinsku manjinu koja govori ruski jezik.

U strategiji se također navodi da će Rusija braniti “tradicionalne duhovne i moralne vrijednosti” od “pseudohumanističkih i drugih neoliberalnih ideoloških pozicija”. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da novi dokument prepoznaje “egzistencijalnu prirodu bezbednosti i razvoja naše zemlje podstaknute akcijama neprijateljskih država”.

“Sjedinjene Američke Države su direktno imenovane kao glavni pokretač antiruskog raspoloženja”, rekao je Lavrov i dodao: “Politika Zapada je da oslabi Rusiju na svaki mogući način. To je nova vrsta hibridnog rata.”

Pročitajte još