Novi Dani
Svijet

(VIDEO) Snimljen trenutak eksplozije u Sankt Peterburgu u kojoj je poginuo poznati vojni bloger i zagovornik rata u Ukrajini

Tatarski

U ruskom gradu Sankt Peterburgu danas je došlo do eksplozije u kojoj je poginulo proputinov vojni bloger Vladlen Tatarski.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo kako se pretpostavlja da je jedan od posjetioca kafića Street Bar donio eskplozivnu napravu u kutiji koja je eksplodirala tokom organiziranog događaja.

Prema prvim informacijama, povrijeđeno je 16 osoba, a bloger je navodno jedini koji je smrtno stradao.

Vladlen Tatarski je u kafiću držao predavanje o tome kako izvještavati sa žarišta i šta znači biti vojni dopisnik.

Kako su izvijestili ruski mediji, među poginulima je i poznati proputinov vojni bloger koji je izvještavao sa ukrajinske linije fronta.

Organizator događaja tokom kojeg je došlo do eksplozije rekao je da je preduzeo mjere sigurnosti, ali one nisu bile dovoljne.

Lani objavio video iz Kremlja: “Ubit ćemo sve”

Vladlen Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin) bio je istaknuti bloger i glasni pristaša ruskog rata u Ukrajini.

Postao je poznat prošle godine nakon što je objavio video snimljen unutar Kremlja u kojem je rekao: “Pobijedit ćemo. Ubit ćemo sve, opljačkat ćemo koga god treba. Sve će biti onako kako želimo.”

Izvori iz Ministarstva unutarnjih poslova koje je citirala ruska novinska agencija RIA rekli su da je bomba bila skrivena u kipu koji je Tatarskom poklonjen u kutiji.

RIA piše kako je poginuo poznati ruski vojni bloger, jedan od najglasnijih propagandista Kremlja, Vladlen Tatarski (Maksim Fomin). On je 2014. sudjelovao u sukobima u Donbasu, a njegove vojne analize na aplikacijama Telegram prati više od 450 tisuća ljudi. Potvrdilo je to naknadno rusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte još