Novi Dani
Svijet

(VIDEO) Čelnik DNR u Bahmutu: Ruske snage kontrolišu 75 posto grada

Bahmut

Proruski lider dijela ukrajinske regije Donjeck koji je pod kontrolom Moskve rekao je da ruske snage kontroliraju više od 75 posto opkoljenog grada Bakhmuta. Bitka za Bahmut jedna je od najkrvavijih u 13-mjesečnom ratu.

Regionalni lider kojeg je imenovala Moskva, Denis Pušilin, objavio je na Telegramu video snimke na kojima je navodno posjećivao mali rudarski grad u kojem bjesne bitke. Vidi se među ruševinama, kako nosi pancir, a u pozadini se čuju eksplozije. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi lokaciju ili datum snimka.

“Sa apsolutnom sigurnošću mogu reći da je više od 75 posto grada pod kontrolom naših jedinica”, rekao je Pušilin za državnu televiziju Rossiya-24 nakon posjete, iako je upozorio da je prerano govoriti o pad Bahmuta.

Rusija kaže da će zauzimanje Bakhmuta otvoriti mogućnost budućih ofanziva širom Ukrajine, dok Kijev i Zapad kažu da uništeni grad ima samo simboličan značaj. Na snimku sa neidentifikovane podzemne lokacije, Pušilin je odlikovao borce Wagnerove plaćeničke vojske koja je predvodila napad na Bahmut.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je ranije u ponedjeljak da su Rusi počeli koristiti taktiku “spaljene zemlje” u istočnom ukrajinskom gradu Bakhmut i uništavali zgrade i položaje zračnim napadima i artiljerijom.

Ukrajinska odbrana grada Bakhmuta se nastavlja, rekao je Oleksandr Sirskij. “Situacija je teška, ali se mora kontrolisati”, rekao je on, a prenosi ukrajinski vojni medijski centar.

Pročitajte još