Novi Dani
Svijet

Bivši direktor CIA-e: Ruski telekomunikacioni sistemi nisu šifrovani, bilo ih je lako pratiti, to je iznenađenje s obzirom koliko su uložili u modernizaciju vojske

Ukrajina Rusija Tenk

Penzionisani general američke vojske David Petreus smatra da je ruska vojska napravila tri ključne greške u invaziji na Ukrajinu.

Penzionisani američki general ranije je bio direktor CIA-e i komandant koalicionih snaga u Iraku. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Petreus je rekao da je tokom poslednjih meseci rata otkriveno nekoliko velikih rupa u vojnim sposobnostima Moskve.

“Oni su potpuno potcijenili ukrajinske snage i potpuno precijenili ruske snage. Nisu uspjeli nametnuti svoju liniju vođenja vojne kampanje i pripremiti snage za izvođenje ove kampanje. Osim toga, nisu imali moderne telekomunikacione sisteme. Tako su generali nastavili da umrem”, rekao je.

“Ruski telekomunikacioni sistemi nisu šifrovani”

“Osim toga, nisu obučavali svoje trupe, oduvijek smo znali da im nedostaju profesionalni podoficiri koji su okosnica naših snaga na Zapadu. Bilo je puno grešaka koje su pokazali, neke od njih očekivane, druge neočekivane”, nastavio je. Napomenuo je da su ruski telekomunikacioni sistemi “jednokanalni” i “nisu šifrovani”, što olakšava Ukrajini i njenim saveznicima da ih prate.

“Oni su i visokofrekventni, svako ih može pokupiti policijskim skenerom, za razliku od našeg sistema koji koristi frekvencijsku modulaciju. Opet, činjenica da ovi sistemi nisu šifrirani je zaista impresivna s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju svoje vojske”, rekao je general u penziji.

U jednom od dokumenata američkih obavještajnih službi koji je procurio prošlog mjeseca, zvaničnici tvrde da je Moskva pretrpjela između 189.500 i 223.000 žrtava, uključujući 35.500 do 43.500 vojnika poginulih u akciji. Prošle sedmice je Institut za proučavanje rata potvrdio da je malo vjerovatno da će Rusija moći istovremeno izdržati više ofanziva, prenosi Newsweek.

“Ukrajinski napad mogao bi rezultirati kolapsom ruskih snaga”

Očekuje se da će Ukrajina u narednim mjesecima pokrenuti kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju pod ruskom okupacijom.

Petreus smatra da će ukrajinska kontraofanziva vjerovatno onemogućiti pokušaje Rusije da “pojača ili dopuni Krim kroz jugoistočni dio Ukrajine”.

Penzionisani general zaključuje da bi napad Kijeva mogao izazvati i “slom ruskih snaga na prilično velikom području južne Ukrajine, jer će ukrajinske oružane snage osloboditi većinu ukrajinske teritorije koju su Rusi zauzeli prošle godine, sve do Krima .”

Pročitajte još