Novi Dani
Svijet

CNN: Bliži se velika bitka, linije fronta vrve od kretanja vozila. Rusi kopaju ogromne mreže rovova, šef Wagnera šalje upozorenje

Ukrajina Ucraine Vojska

Čini se da je ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva neizbežna – a način na koji se svaka strana priprema dovoljno govori o njihovoj spremnosti, piše CNN u manjoj analizi stanja na frontu.

Ukrajinske linije fronta vrve od kretanja vozila i artiljerijskih udara, sa redovnim eksplozijama koje pogađaju vitalne ruske ciljeve u okupiranim područjima.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da se pripreme “privode kraju” , a predsednik Volodimir Zelenski je uvjeravao da će se kontraofanziva “dogoditi”, dok je odbijao navesti bilo koji tačan datum početka.

Možda je već počelo; može biti za još nekoliko nedelja. Ne znamo – i ta činjenica je snažna mjera uspjeha Ukrajine kada ovo počine.

S druge strane također traju pripreme. Nakon gubitka Hersona i protjerivanja Rusa kod Harkiva, ruske snage su imale više od pola godine da se pripreme za očekivani ukrajinski napad na Zaporižje, piše CNN.

To se i dogodilo, sa ogromnim mrežama odbrane rovova koje se mogu vidjeti iz svemira. To priznanje njihove veličine nije nužno kompliment 2023. godine. Oni su veliki, da, ali su također nešto što svako može pogledati na Google-u. To nije sjajno u eri preciznih raketa i brzog oklopnog napredovanja.

Ali posljednja 72 sata možda najviše odaju nedostatak spremnosti Rusije.

Prvo, očigledno otpuštanje zamjenika ministra odbrane zaduženog za logistiku, Mihaila Mizinceva. Rusko Ministarstvo odbrane nije naznačilo njegovu smjenu, već je samo izdalo dekret da Aleksej Kuzmenkov sada ima njegov posao.

“Mesar iz Mariupolja”, kako je Mizintsev poznat, sigurno je imao značajne propuste. No, to ne odgovara na pitanje zašto je otpušten baš sada. Moskva na ovaj način šalje poruku nereda, piše CNN.

Žestoka Prigožinova kritika

A tu je i nova runda Prigožinovih kritika. Prema šefu Wagnera, njegovi borci imaju toliko malo streljiva da će se možda morati povući iz Bahmuta. Odavno je poznato da ruske zalihe streljiva polako nestaju, ali sugerirati neizbježan neuspjeh neposredno prije protuofenzive miriše na pokušaj prebacivanja krivnje.

Nije Prigožin netko kome se može vjerovati, i do sada je imao svakakvih prijetnji i Moskvi i Ukrajini. U više je navrata tvrdio da je Bahmut pred osvajanjem, do čega još nije došlo i uporno ne dolazi.

No, njegove strelice prema Moskvi imaju drugačiju pozadinu.

Prigožin: Ukrajinska ofenziva se može pretvoriti u tragediju za Rusiju

“Mi (Wagner) imamo tek 10-15 posto potrebnog streljiva”, istaknuo je vođa Wagnera u razgovoru s ratnim izvjestiteljem Semjonom Pegovom, koji je blizak Kremlju.

Prigožin, koji za nedostatak streljiva optužuje vrh ruske vojske, rekao je da sredinom svibnja očekuje ukrajinsku protuofenzivu. “Ta bi se protuofenziva mogla pretvoriti u tragediju za našu zemlju”, upozorio je.

Skupina Wagner je na prvoj crti u borbama za grad Bahmut. Prigožin je u otvorenom sukobu s ruskim vojnim vrhom, koji optužuje da namjerno ne isporučuje dovoljno streljiva njegovim ljudima, a javno je više puta i napao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

“Svaki dan tisuće tijela stavljamo u lijesove i šaljemo kući”, rekao je Jevgenij Prigožin. “Gubici su pet puta veći od potrebnih jer nemamo dovoljno topničkog streljiva”, kazao je Prigožin.

Prigožin je danas još jednom napao ministarstvo obrane. Rekao je da njegovi vojnici trebaju najmanje 300 tona artiljerijskih granata dnevno kako bi nastavili s napadom.

“Tristo tona dnevno je 10 teretnih kontejnera, uopće nije puno… ali ne dobivamo više od trećine tog iznosa”, rekao je u videu koji je navodno snimljen iz grada Soledara, sjeveroistočno od Bahmuta. U videu vođa Wagnera rekao je da ako je skupini suđeno da umre, onda to “ne bi bilo od ruku ukrajinske vojske ili NATO-a, već zbog naših domaćih birokrata”.

Pročitajte još