Novi Dani
Svijet

Zelenski u Hagu: Putina zaslužuje da bude osuđen za zločine u prijestonici međunarodnog prava

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u Hagu na osnivanje ratnog tribunala koji će pozvati Rusiju na odgovornost za navodne ratne zločine.

Zelenski je doputovao nenajavljeno 4. maja u Holandiju, uz ostalo i u posjetu Međunarodnom krivičnom sudu koji je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik u Hagu je pozvao na uspostavljanje ratnog tribunala koji će smatrati Rusiju odgovornom za “zločine agresije”, a koji bi se temeljio na primjeru Nirnberga – suđenja koju su saveznici vodili protiv predstavnika poražene nacističke Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

On je optužio Rusiju za 6.000 ratnih zločina samo u aprilu, što je dovelo do smrti 207 ukrajinskih civila, uključujući 11 djece, prenosi BBC. Ukrajinski predsjednik je naveo i druge navodne ratne zločine Rusije – uključujući “milionske” vojne udare u regionima Donbasa i ubijene tokom okupacije Buče.

Zelenski je ruskog predsjednika Putina, nazvao “onim koji zaslužuje da bude osuđen za zločine u prijestonici međunarodnog prava”.

On je zahvalio Holandiji na isporuci oružja Ukrajini i rekao da se rat dobija “silom oružja” – što je ukazao na njegove uzastopne pozive njegovih saveznika na više oružja.

Rekao je da je sukob u Ukrajini rat koji Ukrajina nije htjela: “Onaj koji moramo učiniti posljednjim – i mi ćemo to učiniti”, poručio je.

Zelenski je na aerodrom Amsterdam-Shiphol stigaou utorak uvečer iz Helsinkija, gdje je prisustvovao samitu nordijskih zemalja, javila je holandska agencija ANP, prenosi AFP.

Zelenski se sastao još sa holandskim poslanicima, a nezvanično je najavljen i razgovor s holandskim premijerom Markom Rutteom.

Holandija je obećala i finansijsku i vojnu podršku Ukrajini od ruske invazije. Ova zemlja Evropske unije je prošlog mjeseca rekla da će s Danskom kupiti 14 tenkova Leopard 2 koje će predati Kijevu.

Zelenski je u srijedu ponovo posjetio Finsku. U Helsinkiju je poručio da će ova godina biti “odlučujuća” u odnosima s Rusijom.

“Vjerujem da će ova godina biti odlučujuća za nas, za Evropu, za Ukrajinu, odlučujuća za pobjedu,” rekao je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Saulijem Niinistom.

Zelenski je negirao da je Ukrajina pokrenula napad na Putina, nakon što je Moskva navela kako je oborila dva drona lansirana na bazu Kremlja.

Pročitajte još