Novi Dani
Svijet

Wagnerovci prijete ruskom generalu koji je govorio protiv njih: Ako izgubimo rat dolazimo na Crveni trg

K Viktor Sobolev

Spor između Wagner grupe i ruskog Ministarstva odbrane nastavlja eskalirati. Nakon što je ruski zastupnik i bivši general-pukovnik Viktor Sobolev zaprijetio do 15 godina zatvora svakome ko se pridruži Wagneru dobio je prijetnje.

Sukob između plaćeničke vojske i regularne vojske u Rusiji traje već dugo. Na kocki je moć u Kremlju i naklonost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin poznat je po svojoj otvorenoj kritici, ponekad čak i direktnim tiradama upućenih Ministarstvu odbrane. On krivi ministra Sergeja Šojgua što nije dobio dovoljno streljiva za borbu. Ministarstvo odbrane pak čini sve što može da Wagneru oteža stvari.

Viktor Sobolev je član odbora za odbranu u Državnoj dumi i u njemu aktivno učestvuje. Nedavno se založio da se svakome ko se pridruži Wagneru izrekne zatvorska kazna do 15 godina. To se ne odnosi samo na regrute, već i na ruske vojnike koji prebjegnu jer se nadaju boljoj plaći i većem prestižu.

Prema Sobolevu, Wagnerova grupaje “sjenovita i ilegalna organizacija” i samo bi ruska država trebala imati riječ u formiranju i raspoređivanju oružanih snaga.

Borci Wagnera ali i pripadnici regularnih snaga su odgovorili videom na službenom Prigožinovom kanalu.

“Ako se ti umješaš, peeru, pa zemlja izgubi rat zbog peera poput tebe, doći ćemo na Crveni trg”, govori jedan od vojnika.

Sobolev je već zapažen s inicijativama. Početkom ove godine stajao je iza zabrane pametnih telefona, tableta i brade na frontu.

Imalo se što za reći o pametnim telefonima i tabletima jer oni mogu odati ruske položaje na bojnom polju, no zabrana nošenja brade naišla je na dosta nerazumijevanja, uključujući i Prigožina i ali i samog bradatog čečenskog čelnika Ramzana Kadirova.

“Očito general-pukovnik Sobolev ima puno slobodnog vremena, budući da nema šta raditi osim ponovno čitati vojni kodeks ponašanja”, rekao je Kadirov. Prigožin je tu mjeru nazvao “apsurdnom” i “arhaičnom”.

Pročitajte još