Novi Dani
BIH

Dodik: Putin nas razumije i nećemo ostati sami. Rusija ekonomski stabilna. Zapad je kriv za naše ekonomske probleme! Dugove ćemo uredno vraćati

Dodik Budimir

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je danas u Banjaluci da su sastanci u Rusiji bili uspješni, posbeno ističući sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te je dodao da je Republika Srpska pokazala svoj značaj.

On je kazao da “Republika Srpska koja nema stolicu u UN-u a u Rusiji je primljena na najvišem nivou u jednoj od svjetskih sila i sila koje će dominirati svijetom u narednom periodu govori mnogo i šalje poruku i drugima da mi imamo prijatelje”.

-Šta ste vi sa BN-a očekivali da dovučemo neki šleper. ŠTa dobijamo po vama. Sav razuman svijet razumije da sastanak sa liderima država koje su globalni igrači je velik iuspjeh, kazao je Dodik.

„Nama je to bila prilika da sagledamo važne detalje politike koja se vodi na nivou Rusije. Nastavili smo naš dijalog koji smo otpočeli ranije. To je bio moj 20. susret sa Putinom, ono što se sada razlikuje jeste situacja u Ukrajini. Moja uloga kao predsjednika Republlike Srpske da ne zatvaram vrata bilo kome. Želimo da razvijemo saradnju na najvišem nivou“, izjavio je Dodik.

On je kazao da je razgovor sa Putinom trajao preko sat vremena, i radi se o dijalogu o različitim pitanjima.

„Bio sam u prilici da Putina upoznam sa dekadentnim ponašenjem zapada. Zapadnjaci nama govore kako trebamo provoditi odluke Ustavnog suda, a oni ih ne provode“, kazao je Dodik.

On je rekao da Putin razumije situaciju i da Republika Srpska neće ostati sama.

“Naravno da sam se posavjetovao oko toga kako će se Rusija ponašati u pogledu mogućnosti, pošto vidimo da nelegalno oni tamo održavaju neke grupe, da taj neizabrani visoki predstavnik nametne neke odluke pa i oko imovine. Imamo dva puta, jedan da nestanemo i drugi da očuvamo našu samostalnost i da je u tom pogledu krah Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik i nastavio:

“Odgovor koji sam dobio je zaista ohrabrujući za mene i odnosi se na to da predsjednik Putin razumije situaciju i da Republika Srpska neće ostati sama”.

Vraćanje dugova

Dodik je na pitanja novinara odgovorio da Republika Srpska neće imati problem da vrati dug za obveznice emitovane na Bečkoj berzi. On je okrivio zapad za ekonomske probleme.

-Svi problemi koji dolaze na ekonomskom planu Republici Srpskoj dolaze u značajoj mjeri od pogrešne politike koju vodi zapad koji je generisao inflatorna i druga kretanja na globalnom nivou. Od politike koja ide za tim da svi transfere i koji idu prema nekim državama idu preko računa koje drže zapadne banke i koje odlučuju o tome da li hoće ili neće nešto da puste bez obzira što se radi o vašem novcu. To je jedna kolonijalna uprava. RS krajem juna dospjeva 320 miliona u jednom danu i mi mo staj novac na računima i možemo to da završimo jednokratno, kazao je.

On je zapad okrivio zbog povećanja kamatnih stopa.

-Situacija se promijenila dramatično. Od negativnih kamatnih stopa se promijenila da su kamate danas od 6-7 pa u nestabilnim prostorima i do 10 posto. Ranije kada smo se zadužili na Bečkoj berzi morali smo da gledamo na kamatu. Ta kamata koju smo tada bili spremni da platimo danas je minimalna i povjerioci nisu spremni zbog toga da reprogramiraju jer za taj novac mogu dobiti veće kamate i zato mi to moramo jednokratno vratiti. Ako pogledamo vidimo da je to zapad učinio kroz povećanje kamata, to od nas ništa ne zavisi. U svakom slučaju nećemo imati problema finansijske prirode. Sa MMF-om dugo nismo u aranžmanu, oni pokušavaju ovde nametnuti svoje politike, traže da se smanje plate. Ma nemojte, kako da ih smanjimo u ovakvim okolnostima. Oni idu na destabilizaciju.

Dodao je da sa druge strane postoji veliko nerazumijevanje od strane ambasada Velike Britanije i Amerike.

“Marfi koji drži predavanje o tome da li ja treba ili ne treba nešto da radim, a to nije on to, je narod jer mi je narod dao mandat”, rekao je Dodik.

Govoreći o situaciji u Rusiji, Dodik je naglasio da je upoznat s tim da je ona stabilna i da je Rusija neizbježan faktor u svijetu, prije svega na ekonomskom planu.

“Razgovori s Putinom odnosili su se i na upoznavanje situacije u Rusiji. Upoznat sam da i pored toga što je Zapad konfiskovao 350 milijardi Rusija je stabilna, njeni finansijski tokovi su da ona ima preko 650 milijardi. Nova okolnost je da je uspjela da prebaci svoju privrednu zavisnost sa Evrope na druge dijelove svijeta. Rusija očekuje rod od 158 miliona tona žita, što govori o tome da je strateški važan proizvođač. Tamo je inflacija pala na 3,5 posto a nezaposlenost je na 3 posto. Rusija je zemlja koja ne treba međunarodne kredite”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ga je Putin upoznao i sa situacijom oko sukoba u Ukrajini.

“Što se tiče sukoba predsjednik Putin i sam želi što prije završetak i on nije čovjek koji želi rat. Rusija se osjećala ugroženom”, kazao je.

“Borba protiv kolonijalizma je pitanje koje treba da riješimo. Mi ne smijemo budućnost dočekati kao kolonija”, naglasio je Dodik.

Sa Dodikom na konferenciji za mediji govorio je i ministar u Vladi RS Željko Budimir koji je rekao da se svijet mijenja i da postaje multipolaran i kako Srpski narod ne bi trebao pogrešno da procjeni kao 90-ih godina kada je ostao sam. Sa njim se složio i Dodik i rekao novinarima da moraju više čitati i pratiti kako se razvija situcija u svijetu da bi razumjeli.

title="Konferencija za novinare Milorada Dodika /// 27.05.2023." frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

Pročitajte još