Novi Dani
Tema dana

Reuters analizirao ukrajinsku ofanzivu: I dalje su daleko od ruskih glavnih linila ali glavne snage još nisu ubacili u borbu

353639678 3370264256557260 4808775145985245251 N

KIJEV, 14. juna (Rojters) – Posle nedelju dana teških borbi, pred nama su pravi testovi kontraofanzive Kijeva, sa ukrajinskim trupama na izvesnoj udaljenosti od glavne odbrambene linije Rusije i glavninom snaga pripremljenih za napad i dalje u pripravnosti.

Ukrajina je prošle sedmice udarila u dva područja duž jugoistočnog fronta dok je započela glavnu fazu svoje dugo očekivane operacije, izvještavajući o sedam vraćenih sela, ali i uz gubitke, uključujući borbena vozila zapadne pješadije i tenkove.

“Na obje strane, mnogo toga će se svesti na iscrpljivanje”, rekao je Rob Lee, viši saradnik na Institutu za vanjsku politiku i među analitičarima koji su prijavili gubitke na obje strane na osnovu satelitskih i fotografskih dokaza.

“Rizik za njih (Ukrajince) je da prije nego što stignu do te (ruske) odbrambene linije, pretrpe previše iscrpljenosti i da će biti previše teško probiti je i iskoristiti.”

IMG 20230612 083006
Mapa ukrajinskog prodora kod Velike Novosilke

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi zapadna oprema poput borbenih tenkova i oklopnih vozila trebala pomoći u zaštiti života ukrajinskih vojnika.

Rusija je pripremila hiljade odbrambenih položaja od ruba zapadne Rusije pa sve do okupiranog Krima na Crnom moru, uključujući minska polja, protutenkovske jarke, nizove betonskih barikada “zmajevih zuba” i rovove.

Položaji, koje je Reuters pregledao koristeći satelitske snimke u aprilu, u velikoj su mjeri koncentrisani na strateški važnom jugu gdje bi Kijev mogao imati za cilj presjeći ruski kopneni most prema Krimu i podijeliti snage Kremlja.

Ukrajina, koja ima najveći dio svojih kontraofanzivnih snaga u krilima, može gledati gdje Moskva angažuje trupe da ojača svoje linije i nanese napade u slabije branjenim područjima, uključujući i istok, kažu vojni analitičari.

„Ukrajina ima izbora“, rekao je Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije.

“Ne može postići strateško iznenađenje, ali će pokušati da postigne operativno i taktičko iznenađenje. To će uključivati ​​prikrivanje, kamuflažu, obmanu, dezinformacije koje su prilično uspješno koristili prošle jeseni.”

Prema Leeju, strategija Moskve na jugu vjerovatno ima za cilj maksimiziranje ukrajinskih žrtava prije nego što Kijev stigne do glavne ruske linije odbrane udaljene oko 10-15 km (6-9 milja).

“Nema smisla da se (oni) tu bore do smrti ili da rizikuju opkoljenje”, rekao je on.

PITANJA MOMENTUMA

Ukrajina se pripremala za kontraofanzivu najmanje šest mjeseci nakon što je u novembru ponovo zauzela glavni jugozapadni grad Herson, u septembru dio regije Harkov i prisilila ruske snage da se povuku iz okoline Kijeva u aprilu.

Vojska je za tu operaciju stvorila 12 oklopnih brigada, od kojih je devet obučeno i opremljeno na Zapadu, kažu analitičari. Brigada se obično sastoji od najmanje 3.500-4.000 vojnika. Ukrajina je saopštila da je formirala osam jurišnih brigada od 40.000 vojnika koje je regrutiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Konrad Muzyka, poljski vojni analitičar koji pomno prati rat, rekao je da su samo tri od 12 brigada do sada viđene u borbama na jugoistoku.

Glavni udari došli su u blizini grada Orihiva koji kontroliše Kijev u regionu Zaporožja i Velike Novosilke u regionu Donjecka, oko 80 km istočno.

IMG 20230612 082928
Ukrajinski vojnici u oslobođenom selu Storoscheve

Ti udari mogu ukazivati ​​na to da su ukrajinski generali bacili oko na Tokmak, okupirani grad u regiji Zaporizhzia, oko 25 km od linije fronta. Još 50 km udaljen je grad Melitopolj. Oba naselja su jako utvrđena.

U blizini Velike Novosilke, Ukrajina je oslobodila grupu od četiri sela, uključujući dva koja je Rojters posetio u utorak i sredu , kao i još dva u blizini, izjavila je u ponedeljak zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Trupe su napredovale do 6,5 km (4 milje) i zauzele 90 kvadratnih kilometara (35 kvadratnih milja), rekla je o terenu duž 100 km dugačkog (60 milja) poteza južne linije fronta. U srijedu je prijavila više napredovanja od 300-350 metara u različitim područjima u posljednja 24 sata.

“U početku su bili sasvim u redu”, rekao je Muzyka.

“Moja glavna briga pet ili šest dana u ovoj glavnoj fazi je to što se čini da je napredak stao. Zamah koji su izgradili u prvih nekoliko dana je u suštini sada nestao i ne znamo zašto je to tako.”

Maliar je takođe izvijestio o napredovanju na bokovima istočnog grada Bakhmuta, za koji je Rusija rekla da je zauzela prošlog mjeseca. Vojni analitičari smatraju da je malo vjerovatno da će ovo postati fokus glavne ukrajinske ofanzive.

Kontraofanziva je komplikovana zbog nedostatka vazdušnih snaga Ukrajine. Kijev je mjesecima lobirao na Zapadu da isporuči borbene avione F-16, ali ih još najmanje nekoliko mjeseci dijeli od raspoređivanja.

Kijev je uveo zamračenje informacija kako bi pomogao operativnoj sigurnosti, što otežava nezavisne procjene bojnog polja. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je dosadašnji napad Kijeva kao neuspeh koji uključuje velike gubitke.

Slike koje su podijelili ruski vojni blogeri prikazuju uništena ili oštećena borbena vozila pješadije Bredley i tenkove Leopard 2 američke proizvodnje, glavne stavke vojne pomoći koju je Zapad poslao za kontraofanzivu.

Muzyka je procijenila da je Ukrajina možda izgubila do 15% svojih Bradley vozila i nekoliko posto svojih Leoparda, iako je moguće da su ukrajinske snage povratile neka od tih vozila i poslale na popravku.

Vojni analitičar Jack Watling napisao je za istraživački centar RUSI da je prerano reći da li je ofanziva uspjela ili nije uspjela.

“Moramo se uzdržati od preuranjenih izjava o uspjehu ili neuspjehu,” rekao je.

Pročitajte još