Novi Dani
Svijet

Putin: Zelenski je sramota za jevrejski narod. Rat je počela Ukrajina, uskoro će ostati bez vojne opreme, ne mogu se dugo boriti tako

Putin Forum

Foto:Twitter

Vladimir Putin kaže da će Ukrajina uskoro ostati bez svoje vojne opreme, čime će postati potpuno ovisna o Zapadu.

Govoreći na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, Putin je rekao: “Uskoro će Ukrajina potpuno prestati koristiti vlastitu opremu. Od toga nije ostalo ništa. Sve s čime se bore i sve što koriste uneseno je izvana. Ne možeš se tako dugo boriti.”

“Ukrajina je već izgubila 186 tenkova i 418 oklopnih vozila tijekom protuofenzive”, rekao je Putin. Ovim tempom, Ukrajina neće imati niti jedan tenk i oklopna transportna vozila u roku od nekoliko tjedana za početak ofenzive, kazao je.

Također je uvrijedio jevrejske korijene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i rekao: “Imam mnogo prijatelja Jevreja. Kažu da Zelenski nije Jevrej, već je sramota za jevrejski narod.”

On je ponovo rekao da je rat počela Ukrajina

“Rat u Ukrajini pokrenuo je ukrajinski režim uz podršku svojih zapadnih sponzora 2014. godine”, izjavio je pa dodao: “Bombardiranje je tada započelo u Donbasu – to je rat.”

Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje, ali nema potrebe za tim

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi Rusija teoretski mogla upotrijebi nuklearno oružje ukoliko bi postojala prijetnja po njeno postojanje ili teritorijalni integritet.

Međutim, prema njegovim riječima, trenutno nema potrebe za tim, prenosi Reuters.

“Nuklearno oružje je napravljeno da bismo osigurali našu sigurnost u najširem smislu te riječi, kao i postojanje ruske države. Ali trenutno nemamo potrebu da ga koristimo”, rekao je Putin na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putin najavio rast ruske ekonomije ove godine

Ruska ekonomija će ove godine porasti do dva odsto, izjavio je ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Slažem se sa stručnjacima koji vjeruju da će ekonomski rast Rusije biti do 1,5 posto, ili možda više – ispod dva posto”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu (SPIEF).

Smatra da će pomenuti rast BDP-a pomoći Rusiji “da zadrži mjesto među vodećim ekonomijama u svijetu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA.

Pročitajte još