Novi Dani
Svijet

Rusi pokrenuli ofanzivu na istoku prema Kupjansku i Limanu koje su izgubili prošle godine. Ukrajina: Situacija je teška

Rusi Ofanziva E1687189694281

Foto:Twitter

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine izjavila je danas da je situacija na istoku zemlje teška i da Rusija nije odustala od ambicije da okupira cijeli Donbas.

“Situacija na istoku je sada teška. Neprijatelj je ojačao svoje snage i vodi aktivnu ofanzivu u pravcu Limana i Kupjanska, pokušavajući da preuzme inicijativu od nas”, navela je Hana Maliar na Telegramu, a prenosi The Guardian. .

“Intenzivne borbe se nastavljaju. Neprijatelj ne odustaje od svojih planova da dođe do granica Donjecke i Luganske oblasti. Trenutno je ovo glavna ofanzivna linija neprijatelja. Stoga je koncentrisao značajan broj trupa na istoku, posebno desantne i jurišne trupe. Uprkos nadmoći neprijatelja u snagama i oružju, naše trupe su hrabre i ne dozvoljavaju ruskim snagama da napreduju”, dodala je.

Radi se o gradovima iz Harkovske oblasti koje je Rusija izgubila u velikoj Ukrajinskoj ofanzivi u septembru prošle godine.

Ruska ofanziva dolazi u trenucima kada Ukrajina provodi ofanzivnew operacije u smijeru Zaporožja.

Britanski obavještajci: I Rusi i Ukrajinci pretrpjeli su velike ljudske gubitke

I ukrajinske i ruske snage trpe velike gubitke, saopštila je britanska vojna obavještajna služba, dok Kijev slavi oslobođenje osmog naselja na jugu zemlje, dvije sedmice nakon početka kontraofanzive.

Britanski zvaničnici rekli su da je nivo žrtava među ruskim trupama na najvišem nivou od vrhunca bitke za Bakhmut u oblasti Donjeck u martu, pri čemu Ukrajina tvrdi da je poginulo ili ranjeno 4.600 vojnika.

“Napredak ukrajinskih snaga i na istoku i na jugu zemlje bio je spor, a veliki dio teškog zapadnog naoružanja i novih brigada tek treba da bude angažiran u borbi”, navodi se.

Agencije

Pročitajte još