Novi Dani
BIH

Direktorica Službenog glasnika Republike Srpske podnijela ostavku, boji se objaviti Dodikov ukaz

Milorad Dodik Ig

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politikolog iz Banja Luke Miloš Lukić.

Lukić je na ovu poziciju izabran danas na telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske, a ta odluka je danas objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je NSRS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.

Službeni glasnik je u obavezi da objavi Dodikov Ukaz, a to automatski znači krivičnu odgovornost s obzirom da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije poništio odluku NSRS-a.

Čini se da je upravo ovo razlog odlaska Devušić s obzirom da se očigledno uplašila sankcija, no Lukić je rekao da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Dodikovog Ukaza.

U novim izmjenama Krivičnog zakona BiH stoji:

“Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Pročitajte još