Novi Dani
Potez DANA

Kipar koji je izradio bistu Dragana Čovića predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 60. Venecijanskom bijenalu!

Covic Bista

Kipar Stjepan Skoko predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, odlučilo je Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, komesara i institucije iz Federacije Bosne i Hercegovine koje je formirala federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljevć, prenosi portal Istraga.ba.

Skoko će putovati u Veneciju za umjetničkim djelom „Mjera mora“. Ipak to nije njegovo najpoznatije djelo jer je široj javnosti u BiH postao poznat kada je izradio bistu predsjedniak HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Naime u septembru 2021. godine objavljeno je da je bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti Stjepan Skoko izradio bistu Dragana Čovića.

“Svaki umjetnik bira kako će realizirati svoju ideju. To je sloboda koju umjetnost daje, pa i gospodinu Stjepanu Skoki. Vezano za tu temu, moja jedina veza s navedenim projektom jest ta da ću posjetiti izložbu gospodina Skoke ukoliko ista bude organizirana”, izjavio je tada za Fenu predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović odgovarajući na upit o informaciji da je hercegovački umjetnik Stjepan Skoko izradio njegovu bistu.

Sam umjetnik Skoko je tada izjavio da je Dragan Čović hrvatski velikan.

“Nije narudžba, to je moj projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja. S Čovićem sam počeo. On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji. To je serija portreta po mogućnosti s klasičnim materijalima, tradicionalnim, recimo bronca, kamen, ali ne znam gdje će me odvesti. Ima mogućnosti i novih materijala. Čović je tu negdje, portretski pri kraju”,izjavio je umjetnik Skokou septembru 2021. godine.

Nepune dvije godine kasnije, 16. juna 2023. godine, Federalno ministarstvo kulture i športa sa HDZ-ovom ministricom Sanjom Vlaisavljević na čelu raspisalo je Javni poziv za izbor Povjerenika/Kustosa Paviljona Bosne i Hercegovine 60. Bijenala suvremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine.

“Stručno Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, komesara i institucije iz Federacije Bosne i Hercegovine za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, odabrala jeProjekat Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom: „Mjera mora“, umjetnika Stjepana Skoke i Komesara i kustosa Marina Ivanovića”,objavljeno je na sajtu Federalnog ministarstva kulture i športa kojim, rekosmo, rukovodi HDZ-ova Sanja Vlaisavljević.

Pročitajte još