Novi Dani
Uncategorized

Ukrajina upozorava da su Rusi nagomilali 100.000 vojnika prema Kupjansku. Pokušaće ponovo osvojiti gradove koje je Ukrajina vratila u ofanzivi prošle godine

FSSZVoJXMAQwiGL

Rusija je koncentrirala više od 100.000 vojnika u području Kupjanska kako bi pokušala slomiti obranu Kijeva, rekao je u ponedjeljak Serhij Čerevatji, ukrajinski zamjenik zapovjednika za strateške komunikacije Istočne vojne skupine.

“Neprijatelj je koncentrirao vrlo moćnu grupaciju na pravcu Liman – Kupjansk, s više od 100.000 ljudi, više od 900 tenkova i više od 370 MLRS-ova”, rekao je Čerevatji.

“Neprijatelj je angažirao desantne jedinice, tamo najbolje motorizirane pješačke jedinice. Kao dodatna potpora tu su borbena rezerva vojske, teritorijalne postrojbe, satnije Oluja Z.” Dodao je da ruske snage “ulažu sve u probijanje obrane. Vojnici čvrsto stoje u obrani”.

Gradovi Kupjansk, Lyman i Balaklija bili su diookupirane regije Harkove koje je Rusija gotovo bez borbe zauzela na početku invazije. Ukrajina je u velikoj kontraofanzivi krajem ljeta prošle godine vratila kontrolu nad ovim gradovima. Rusija je počela gomilati svoje snage na ovom pravcu nakon početka ukrajinske kontraofanzive u Zaporožju.

Pročitajte još