Novi Dani
Svijet

Ljevičarska kongresmenka Ocasio-Cortez sa liderkom čilenaskih komunista na 50. godišnjicu Pinočeovog državnog udara: Mora se otkriti uloga SAD-a u uspostavi diktature

Camila Aoc

Popularna ljevičarska zastupnica u kongresu SAD-a iz Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez rekla je u četvrtak u Čileu da je imperativ da Sjedinjene Države skinu povjerljivost dokumenata koji bi mogli rasvijetliti umiješanost Washingtona u državni udar u Čileu 1973. godine i dovođenje diktatora Augusta Pinočea na vlast, prenosi AP.

“Transparentnost Sjedinjenih Država mogla bi predstavljati priliku za novu fazu u našim odnosima između Sjedinjenih Država i Čilea”, rekao je Ocasio-Cortez na španjolskom u videu objavljenom na Instagramu zajedno s Camilom Vallejo, jednom od liderki čileanskih komunista i ministricom u ljevičarskoj vladi predsjednika Gabrijela Borića.

Demokratska kongresmenka iz New Yorka dio je delegacije poslanika koja je otputovala u glavni grad Santiago uoči 50. godišnjice puča protiv predsjednika Salvadora Allendea 11. septembra 1973. godine.

Delegacija je prvo otputovala u Brazil, a sada će ići u Kolumbiju, kojom također vladaju vlade lijevo orijentirane vlade.

Cilj putovanja bio je da se “počnu mijenjati odnosi između Sjedinjenih Država i Čilea i regiona, Latinske Amerike u cjelini”, rekao je Ocasio-Cortez ispred Muzeja sjećanja i ljudskih prava koji se sjeća žrtava diktature Augusta Pinochea, koji je vladao od 1973. do 1990. godine.

“Veoma je važno uokviriti istoriju onoga što se dogodilo ovdje u Čileu sa Pinochetovom diktaturom. I također da se prizna i razmisli o ulozi Sjedinjenih Država u tim događajima”, rekao je Ocasio-Cortez.

Ocasio-Cortez je rekla da je predložila zakon za uklanjanje povjerljivosti dokumenata u vezi s pučem u Čileu, a Vallejo je rekao da je sličan zahtjev uputila čileanska vlada.

“I u Čileu je upućen sličan zahtjev… koji ima za cilj da skine povjerljivost dokumenata iz Nixonove administracije, posebno određenih svjedočenja direktora CIA-e. Ovo je da bi se postiglo jasnije razumijevanje onoga što se dogodilo i kako su Sjedinjene Države bile uključene u planiranje civilnog i vojnog udara i narednih godina koje su uslijedile”, rekao je Vallejo. “Ovo je veoma važno za našu istoriju.”

Američki zastupnik Greg Casar, demokrata iz Teksasa, rekao je nakon jednočasnovne posjete delegacije muzeju u Santiagu da je važno prepoznati “istinu” da su “Sjedinjene Države bile umiješane u diktaturu i državni udar”.

„Dakle, zato smo mi ovdje“, rekao je Casar na španskom novinarima, „da priznamo istinu, da započnemo novu budućnost.“

Pročitajte još