Novi Dani
Kosovo

Kosovska policija potvrdila ubistvo i ranjavanje policajaca: Kamionima su blokirali put pa otvorili vatru na službenike

Auto Kp Kosovska Policija 1024x577 1

Foto:Kossev

Nakon potvrde od strane najviših prištinskih zvaničnika da je sinoć na Severu Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija, navodeći da je još jedan policijski službenik povređen i iznoseći druge detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

„Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povređen, prema rečima lekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vreme napadane vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Šef kabineta Vjose Osmani saopštio je sledeće: „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

O sinoćnom napadu u selu Banjska, prvezvanične potvrde stiglesu od najviših prištinskih zvaničnika, a nakon što su rano jutros o tome izvestili prištinski mediji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

Kossev

Pročitajte još