Novi Dani
Svijet

Pojavio se snimak ubijenog Palestinca kojeg je Hamas uhvatio na muzičkom festivalu u Izraelu. Bio je vozač autobusa koji je prevozio učesnike

Dana 7. oktobra, Palestinac Suheyb abu Amar al-Razm, vozač autobusa iz istočnog Jerusalema, brutalno je ubijen tokom napada Hamasa na muzički događaj na otvorenom blizu granice Gaze , prenio je Visegrad 24.

U javnost je dospio Videozapis na kojem se vide pripadnici Hamasa koji su uhvatili Suheyba abu Amar al-Razma . Ovaj Palestinac koji je bio angažiran da vozi mlade ljude na i s glazbenog festivala vidi se na snimku na kojem Hamasovci počinju razgovarati s njim na arapskom, Nekoliko trenutaka kasnije ubili su ga iz vatrenog oružja.

Muzički događaj Tribe of Nova pretvorio se u jedan od najgorih masakra civila u historiji Izraela.

Maskr na festivalu

Hiljade mladića i devojaka okupilo se na velikom polju u južnom Izraelu da uživaju u elektronskoj muzici po sunčanom danu, obeležavajući početak festivala. Baš kada su se žurke spuštale uz zvuke glavnog DJ-a, oglasile su se sirene za vazdušni napad, signalizirajući početak noćne more.

Dok su rakete letjele iznad, publiku je obuzela panika. Vozač autobusa unajmljen da preveze mlade na događaj i sa događaja, Suheyb abu Amar al-Razm, ostao je u masi koju je zahvatio metež.

Nekoliko učesnika događaja navodno je upucano dok su tražili spas. Njihova zbunjenost i užas su bili pojačani činjenicom da su mnogi bili pijani ili pod narkoticima

Polaznike festivala napali su militanti iz Hamasa koji su se infiltrirali u Izrael iz Gaze. Scenario se pogoršao kako je napadnuto više partijanera. Napadnuti su i stanovnici Izraela na festivalskom terenu, što je rezultiralo užasnim gubitkom mnogih života i otmicu više osoba čiji snimci su obišli svijet.

Među otetima bila je i Njemica Shani Louk čije tijelo su pripadnici Hamasa vozili ulicama Gaze kao trofej. Takođe svijet su obišli i snimci otmice Noe Agremani čija sudbina nije poznata.

Najmanje 260 mrtvih pronašla je izraelska spasilačka agencija Zaka tokom tokom spasilačkih operacija. Užasna sudbina Suheyba abu Amara al-Razma služi kao primjer neselektivne prirode napada, koji je zahvatio žrtve iz svih sfera života u zastrašujućem susretu.

Nakon 7. oktobra ponovo se rasplamsao sukob na bliskom istoku i pokrenuo val islamofobije i antisemitizma širom svijeta. Izrael je odgovorio brutalnim napadima na Gazu što su mnogi okarakterisali kao kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda uključujući i one koji ne podržavaju Hamas.

Lider Hamasa koji ne živi u Gazi, jučer se javio iz hotela u Dohi i ponudio “sveobuhvatnu viziju” za zaustavljanje izraelske ofanzive na pojas Gaze.

Pročitajte još