Novi Dani
Srbija

Brnabić ambasadorima Kvinte i EU: Ispunjene su dve preporuke OEBS-ove Kancelarije za izbore

Ana Brnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u subotu ambasadorima Kvinte i Evropske unije u Beogradu da su vlasti ispunile dve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa, saopštila je Vlada.

Brnabić je, dodaje se u saopštenju, upoznala ambasadore Francuske, Italije, Nemačke, SAD, Velike Britanije i EU sa svim što je dosad urađeno na sprovođenju preporuka ODIHR-a, dodajući da se pored dve ispunjene radi i na ostalima.

Ona je takođe navela da je misija ODIHR-a pozvana da posmatra i nove izbore u Beogradu, pošto posle glasanja 17. decembra nije bilo dogovora o formiranju vlasti u glavnom gradu Srbije.

ODIHR je u izveštaju naveo da na izborima u Srbiji uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika države Aleksandra Vučića. Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vlada je u saopštenju posle sastanke premijerke s predstavnicima Kvinte i EU navela da su ambasadori rekli da su s Brnabić imali dobar odnos i da su joj poželeli mnogo sreće i uspeha u njenoj narednoj ulozi.

Premijerka je ambasadorima rekla da će Vladu do izbora nove voditi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Brnabić, koja je prethodnih sedam godina bila na čelu vlade, vladajuća Srpska napredna stranka je predložila za predsednicu Narodne skupštine Srbije.

Na sastanku s Brnabić prisustvovali su ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Italije Luka Gori, ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson i ambasador EU Emanuel Žiofre.

Pročitajte još