Novi Dani
Uncategorized

Mogu li Putin i Lukašenko slanjem migranata na granicu EU pomoći ekstremnoj desnici na izborima za EU parlament? Mi

Putin Lukasenko Migranti

Jučer su još dva vojnika povrijeđena nakon napada ilegalnih migranata na poljsko-bjeloruskoj granici.

“Grupa stranaca je napala poljske oficire”, rekao je Michał Bura iz Jedinice granične straže Podlasie za Poljski radio Białystok.

Incident se dogodio u srijedu u blizini Dubicze Cerkiewne, na istoku Poljske. Vojnici su pogođeni opasnim oružjem u lice i morali su im zašiti rane.

Snimci nasilnih sukoba migranata i policije objavljeni su na društveni mmrežama.

Tako se pred Evrpske izbore ponovo ponavlja scenario iz 2021. godine kada je Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko 7. jula 2021. zaprijetio da će “preplaviti” EU ” drogom i migrantima “.

Poljska, Litvanija i Letonija opisali sutadašnju krizu kao trgovinu ljudima i hibridni rat koji je Belorusija vodila protiv EU. Početkom sukoba u Ukrajini ovo je postalo novo oružje.

EU je osudila upotrebu migranata kao oružja, zaprijetila da će uvesti dodatne sankcijeBjelorusiji,[208]i izvršila pritisak na Irak da obustavi letove migranata između Iraka i Bjelorusije.

Može li Putin slanjem migranata pomoći ekstremnoj desnici

Postoji nekoliko izvještaja i analiza koji sugeriraju da Rusija, pod vodstvom Vladimira Putina, koristi migraciju kao sredstvo za destabilizaciju Evrope. Ova strategija uključuje masovno slanje migranata kako bi se izazvala nesigurnost i podstakli politički pomaci u korist ekstremne desnice.

Rusija se optužuje za korištenje hibridnih taktika koje uključuju kombinaciju vojne sile, cyber napada, propagande i destabilizacije kroz migracijske tokove. Cilj ovih taktika je slabljenje političkog jedinstva i stabilnosti u Evropskoj uniji.Tokom migracijske krize 2015. godine, mnoge zemlje EU suočile su se s prilivom izbjeglica iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih konfliktnim područja. Ova situacija je dovela do rasta desničarskih i populističkih pokreta koji su koristili anti-imigrantsku retoriku.

U 2021. godini, kriza na granici između Bjelorusije i Poljske, gdje su hiljade migranata pokušavale preći granicu, izazvala je sumnje da je ova situacija orkestrirana kao dio šire strategije destabilizacije. Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, saveznik Rusije, bio je optužen za organizovanje prevoza migranata do granice kao odgovor na sankcije EU. Sličnu taktiku ucjene EU ranije je koristio i predsjednik Turske Redžep Tajp Erdogan.

Povećani migracijski pritisci često dovode do porasta anti-imigrantskih osjećanja i podrške desničarskim političkim strankama koje se zalažu za strožu imigracionu politiku i kritiziraju multikulturalizam.Ovo je posebno postalo izraženo uoči održavanja Izbora za Evropski parlament.

Postoji konsenzus među mnogim analitičarima i stručnjacima za sigurnost da Rusija koristi situacije poput migracijskih kriza kako bi postigla svoje geopolitičke ciljeve. Povezivanje ovih događaja s rastom islamofobije i ekstremne desnice često se spominje u kontekstu ruskih aktivnosti u Evropi.

Pročitajte još