Novi Dani
Svijet

Joe Biden se povukao iz trke za predsjednika SAD-a!

Aktuelni američki predsjednik i dosadašnji kandidat demokrata za predstojeće predsjedničke izbore, Joe Biden, odustao je od kandidature.

Saopšteno je to upravo na njegovim službenim stranicama.

Dragi Amerikanci,


U protekle tri i po godine napravili smo veliki napredak kao nacija.
Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo historijska ulaganja u obnovu naše nacije, u smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i u proširenje pristupačne zdravstvene zaštite na rekordan broj Amerikanaca. Pružili smo kritično potrebnu njegu za milion veterana izloženih otrovnim supstancama. Usvojen prvi zakon o sigurnosti oružja u posljednjih 30 godina. Imenovao prvu Afroamerikanku u Vrhovni sud. I donio
najznačajniji klimatski zakon u istoriji svijeta.

Amerika nikada nije bila u boljoj poziciji da vodi nego mi danas. Znam da ništa od ovoga ne bi bilo učinjeno bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prebrodili pandemiju jednom u vijeku i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizirali i ojačali naše saveze širom svijeta.
Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila da tražim reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata.

Kasnije ove sedmice ću razgovarati s Nacijom detaljnije o svojoj odluci. Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima onima koji su se toliko trudili da me ponovo izaberu. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Harris što je bila izvanredan partner u cijelom ovom poslu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje ste mi ukazali.


Danas vjerujem u ono što sam uvijek imao: da ne postoji ništa što Amerika ne može učiniti – kada to
radimo zajedno. Moramo samo zapamtiti da smo Sjedinjene Američke Države, stoji u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Umjesto Bidena, sada će biti potrebno izabrati novog kandidata demokrata koji će se suočiti sa republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, u utrci koja je već obilježena tenzijama, ali i atentatom na Trumpa.

Agencije

Pročitajte još