Novi Dani
Svijet

Rusija spremna vojno pomoći vladajućoj stranci u Gruziji da ostane na vlasti

Tbilisi Gruzija

Andrej Klimov, Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća Federacije, rekao je da je Rusija spremna vojno pomoći gruzijskoj vladajućoj stranci Gruzijski san da ostane na vlasti ako ona to zatraži.

Klimov je to rekao na sastanku Kluba prijatelja Rusije u Moskvi, objavila je gruzijska TV Pirveli, pozivajući se na ukrajinski list The Kyiv Independent.

Istodobno, Klimov je uporedio situaciju sa Sirijom s predsjednikom Basharom al-Assadom. Prema riječima Klimova, Rusija će vojno pomoći svakome ko to zatraži. Moskva je intervenirala u Siriji 2015. kako bi podržala Assadovu vladu protiv grupa predvođenih opozicijom, ali i radikalnih terorista, podsjetio je list.

UN i druge organizacije optužuju ruske snage koje djeluju u Siriji za ratne zločine u toj zemlji, uključujući bombardiranje bolnica ili takozvane dvostruke napade, tj. napade u kojima se ista meta ponovo napada nakon kratkog vremena. Tu taktiku Rusi između ostalog koriste i u Ukrajini. Po tome je postala zloglasna i teroristička tzv. Islamska država.

Klimov je o mogućoj vojnoj intervenciji u Gruziji progovorio nedugo nakon što je objavljeno da Gruzijci Rusiju doživljavaju kao najvećeg neprijatelja. U anketi objavljenoj sredinom jula tako se izjasnilo 69 posto ispitanika. Bilo je 66 posto u julu 2021., 49 posto u julu 2019., 40 posto u 2017. i 35 posto u 2012. godini, izvijestio je The Kyiv Independent, pozivajući se na istraživanje analitičke kompanije The Caucasus Barometer.

U isto vrijeme, Gruzijci doživljavaju Ruse na ovaj način direktno proporcionalno tome koliko je gruzijska vlada bliska Rusiji. Na primjer, dvije zemlje planiraju obnoviti diplomatske odnose, a gruzijska vlada usvojila je i zakon o stranim agentima, koji je nedavno odobrila i Moskva.

Zakon predviđa da se organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva nazivaju “stranim agentima”, što je odjek represivnog ruskog zakona, koji se koristi za slamanje kritičara režima u Kremlju.

Kontroverzni zakon izazvao je široke demonstracije diljem zemlje, koji su eskalirali u nasilne incidente dok je policija pokušavala ugušiti prosvjede vodenim topovima i gumenim mecima. Jedan takav dogodio se sredinom maja, kada je na ulice Tbilisija izašlo 50.000 ljudi.

Pročitajte još