Novi Dani
Svijet

New York Times: Ajatolah naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva lidera Hamasa

Supreme Leader Ali Khamenei Meeting With The Air Force Commanders And Personnel 4

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je nalog Iranu da direktno napadne Izrael kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, navodi New York Times, pozivajući se na trojicu iranskih zvaničnika upoznatih sa naredbom.

Khamenei je izdao ovu naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekli su trojica iranskih zvaničnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde, koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni da javno govore.

Iran i Hamas su za atentat optužili Izrael; Izrael, koji je u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije ni potvrdio ni negirao Haniyehovo ubistvo. Haniyeh je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael je poznat po svojoj praksi eliminacije neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Tokom skoro deset mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušavao održati ravnotežu, pojačavajući napade svojih saveznika i proxy snaga na Izrael, dok je izbjegavao sveobuhvatni rat između dviju zemalja.

U aprilu, Iran je izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansirajući stotine projektila i dronova kao odgovor na izraelski napad na ambasadni kompleks u kojem je u Damasku ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika.

Međutim, i ta demonstracija sile je bila unaprijed najavljena, omogućavajući Izraelu i njegovim saveznicima da obore gotovo svo naoružanje, što je rezultiralo minimalnom štetom.

Pročitajte još