Novi Dani
Sport

Oglasio se Međunarodni olimpiski komitet: U izvještajima medija su netačne informacije, napadi na dvije sportistkinje zasnovani na samovoljnoj odluci

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oglasio se nakon što je bokserski meč između Alžirke Imene Khelif i Italijanke Angele Cerini dobio planetarno interesovanje.

Većina medija u regionu prenijela je informaicju da je Khelif biološki muškarac što je demantovano. Ova takmičarka u amaterskom boksu rođena je kao biološka žena u zemlji u kojoj promjena pola nije moguća. MOK se oko svega oglasio saopštenjem i iznio svoju argumentaciju.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti.

Saopštenje MOK-a

Svaka osoba ima pravo da se bavi sportom bez diskriminacije.

Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru Olimpijskih igara u Parizu 2024. poštuju pravila o kvalifikovanosti i prijavljivanju takmičenja, kao i sve primjenjive medicinske propise koje postavlja Bokserska jedinica Paris 2024 (PBU) ( sva primjenjiva pravila pronađite ovdje ). Kao i na prethodnim olimpijskim bokserskim takmičenjima, pol i starost sportista se zasnivaju na njihovom pasošu.

Ova pravila su važila i tokom kvalifikacionog perioda, uključujući bokserske turnire Evropskih igara 2023., Azijskih igara, Panameričkih igara i Pacifičkih igara, ad hoc Afrički kvalifikacioni turnir 2023. u Dakaru (SEN) i dva svetska kvalifikaciona turnira održana u Busto Arsiziju (ITA) i Bangkok (THA) 2024. godine, koji je uključivao ukupno 1.471 različitog boksera iz 172 Nacionalna olimpijska komiteta (NOC), bokserski izbjeglički tim i pojedinačne neutralne sportiste, i predstavljao je preko 2.000 kvalifikacionih borbi.

PBU je koristio bokserska pravila Tokija 2020. kao osnovu za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. Ovo je trebalo da minimizira uticaj na pripreme sportista i garantuje doslednost između Olimpijskih igara. Ova pravila Tokija 2020. bila su zasnovana na pravilima nakon Rija 2016., koja su bila na snazi ​​prije suspenzije Međunarodne bokserske federacije od strane MOK-a 2019. i naknadnog povlačenja njenog priznanja 2023. godine.

Netačne informacije

U izvještajima smo vidjeli pogrešne informacije o dvije atletičarke koje se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Ove dvije atletičarke se već dugi niz godina takmiče na međunarodnim bokserskim takmičenjima u ženskoj kategoriji, uključujući Olimpijske igre Tokio 2020., Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) Svjetska prvenstva i turniri koje je odobrila IBA.

Ove dvije sportistkinje bili su žrtve iznenadne i samovoljne odluke IBA. Pred kraj IBA Svjetskog prvenstva 2023. iznenada su diskvalifikovani bez ikakvog odgovarajućeg postupka.

Prema zapisniku IBA koji je dostupan na njihovoj web stranici, ovu odluku su prvobitno donijeli isključivo generalni sekretar i izvršni direktor IBA. Upravni odbor IBA-e ga je tek naknadno ratifikovao i tek naknadno zatražio da se uspostavi procedura koja će se ubuduće slijediti u sličnim slučajevima i odraziti u IBA pravilniku. U zapisniku se takođe navodi da IBA treba da „uspostavi jasnu proceduru rodnog testiranja“.

Aktuelna agresija na ove dvije sportistkinje je u potpunosti zasnovana na ovoj samovoljnoj odluci, koja je doneta bez ikakve procedure – posebno imajući u vidu da se već dugi niz godina takmiče u vrhunskim takmičenjima.

MOK je ožalošćen zbog zlostavljanja koje dvije sportistkinje trenutno trpe.

Takav pristup je suprotan dobrom upravljanju.

Pravila kvalifikovanosti ne bi trebalo da se menjaju tokom takmičenja koje je u toku, a svaka promena pravila mora da prati odgovarajuće procese i treba da se zasniva na naučnim dokazima.

MOK je posvećen zaštiti ljudskih prava svih sportista koji učestvuju na Olimpijskim igrama u skladu sa Olimpijskom poveljom , Etičkim kodeksom MOK-a i Strateškim okvirom za ljudska prava MOK-a . MOK je ožalošćen zbog zlostavljanja koja ove dvije sportistkinje trenutno trpe.

MOK je povukao priznanje IBA-e 2023. godine nakon što je suspendovan 2019. godine. Povlačenje priznanja potvrdio je Sud za sportsku arbitražu (CAS). Pogledajte saopštenje MOK-a nakon presude .

MOK je jasno stavio do znanja da su mu potrebne nacionalne boksačke federacije da postignu konsenzus oko nove međunarodne federacije kako bi boks bio uključen u sportski program Olimpijskih igara LA28.

Foto:Printscreen

Pročitajte još