Novi Dani
BIH

Dodik: Bratstvo i jedinstvo je bila podvala. Komunisti su znali da će zajedničkim državom zatrti sjećanje na genocid nad Srbima

Daodik Sanski Most

Foto:Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je govor na obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Šušnjaru kod Sanskog Mosta.

On je izjavio je da se mora otpočeti gradnja hrama u Šušnjaru kod Sanskog Mosta koji će trajno svjedočiti da je ovdje tokom NDH počinjen genocid nad Srbima.

“Svjedoci smo da narod koji žele da živi sa nama hoće da tu etiketu nametne Srbima računajući na neke od nas da bi mogli biti naivni. Kao da nije bilo ni istorije niti stradanja. Nude nam da budemo u BiH, a smatraju da nemamo pravo na Republiku Srpsku. Da smo tada imali Srpsku ne bi bilo Šušnjara i drugih stratišta”, rekao je Dodik.

Zatim je prešao na kritiku komunizma i bratstva jedinstva.

“Oni koji su promovisali ubijanje Srba to su nastavili i dolje. Ovdje samo ima smisla podignuti Srpsku pravoslavnu crkvu. Bratstvo i jedinstvo je bila podvala jer su željeli da se zaboravi stradanje Srba. Komunisti su znali da će zajedničkim državom zatrti sjećanje na genocid nad Srbima”, rekao je Dodik.

Zatim je istakao da riječ Šušnjar izaziva osjećaj tuge, ali i nepravde jer je ovdje prije 83 godine ubijeno 5.500 Srba i 50 Jevreja u samo dva dana, a ustaše koje su to učinile poslije Drugog svjetskog rata nisu kažnjeni već su se slobodno kretali i radili.

“Postavlja se pitanje kako je moguće ubiti toliko ljudi? Kako se nisu umorili ili odustali. Kako nisu osjećali bol za djecom, ženama i civilima? To su činile ustaše, Hrvati i muslimani u NDH. Jasna je bila namjera da se pobiju Srbi. Ta ideologija je koštala naš narod…Željeli su da nema škola, da se unište crkve, da se hapsi, deportuje… Željeli su da očiste teritorije od Srba. To je kod nas ostalo u kolektivnom pamćenju”, naveo je Dodik.

Pročitajte još