Novi Dani
Sport

Oglasila se bokserka koja je pobijedila Imane Khelif iz Alžira: Ona ne vara, takva je rođena. Činjenica da ima devet poraza dovoljno govori

Irska bokserka i bivša svjetska prvakinja Amy Broadhurst oglasila se o slučaju Imane Khelif iz Alžira koja je dospjela na naslovnice svjetskih medija nakon duela protiv Italijanke Angele Cerini koja se odbila boriti i u suzama napustila ring.

Broadhurst je jedna od devet bokserki koje su uspjele pobijediti Imane Khelif, a ona je to učinila u finalu Svjetskog bokserskog prvenstva 2022. godine.

“Mnogo ljudi me pita o Imane Khelif. Mislim da ona nikoga ne ‘vara’. Takva se rodila i to je nešto nad čime nema kontrolu. Činjenica da ima devet poraza dovoljno govori”, poručila je Broadhurst i na taj način pružila podršku Alžirki u vremenu kada je ona na velikom udaru kritika.

Većina medija u regionu prenijela je informaicju da je Khelif biološki muškarac što je demantovano pa se danas o njih izvještava u ženskom rodu.

Ova takmičarka u amaterskom boksu rođena je kao biološka žena u zemlji u kojoj promjena pola nije moguća. MOK se oko svega oglasio saopštenjem i iznio svoju argumentaciju i objasnio spor oko pravila sa Svjetskom bokserskom federacijom.

Pročitajte još