Novi Dani
Svijet

Rat se preselio u Rusiju. Objavljen snimak uništene ruske kolone koja je krenual da zaustavi napad. Napadnut i vojni aerodrom kod Lipecka (VIDEO)

Ukrajinske vojne snage su tokom noći izvele niz napada na ciljeve u Rusiji i na okupiranom Krimu nakon prodora duboko u rusku teritoriju.

Novinar njemačkog BILD-a Julian Ropcke izvijestio je da je sinoć došlo do masovnog ukrajinskog napada bespilotnim letjelicama na skladište streljiva u vojnoj zračnoj luci Lipetsk, odakle je Rusija pružala zračnu potporu svojim jedinicama u Kursku.

On je objavio i snimak uništene ruske vojne kolone koja je krenula da zaustavi napad a snimak je nastao u gradu Rylsk .

U gradu Rylsk u Kursku noćas je bombardiran i većim dijelom uništen konvoj ruske vojske, vjerojatno ukrajinskim dronovima (ili čak avionima?!) na putu prema ruskom frontu. ono što je posebno vidljivo je da su kamioni puni mrtvih vojnika. Neki od više od deset pogođenih Kamaza su se prevrnuli, drugi su potpuno izgorjeli. Napad je očito bio iznenadan i masivan. Teško mogu zamisliti kako to možete učiniti s kamikaza dronovima. napisao je Ropcke.

Snimak možete pogledati na ovom linku. Upozoravamo da je sadržaj uznemirujući

Snimak ove kolone u plamenu pojavio se raniej sinoć na društvenim mrežama.

Ukrajinske snage su ranije ušle u Kursku oblast, što je izazvalo sukobe s ruskim trupama. Putin je opisao ovaj napad kao “veliku provokaciju” i optužio ukrajinske vojnike za napade na civilnu infrastrukturu.

Nakon što su ruske vlasti upozorile na mogući masovni napad dronovima na oblast Lipeck, došlo je do detonacija eksplozivnih naprava na vojnom aerodromu, a pogođena je i energetska infrastruktura, što je izazvalo prekid u snabdijevanju električnom energijom.

Napad na vojni aerodrom

U oblasti Lipeck uvedeno je vanredno stanje kako bi se sanirale posledice eksplozija, a četiri naselja su evakuisana. Požar je izbio na vojnom aerodromu.

Guverner oblasti Lipeck, Ihor Artamonov, izjavio je da je Lipeck pretrpio veliki napad dronovima, ali da su eksplozije bile daleko od civilnih objekata.

Oštećena je energetska infrastruktura, što je dovelo do poremećaja u snabdijevanju električnom energijom. Ubrzo nakon toga, društvenim mrežama su se proširile informacije o pozivima građanima da napuste Lipeck. Lokalni izvori su prijavili jake eksplozije na vojnom aerodromu.

Crveni nivo upozorenja je proglašen u Lipecku i okolini, ali je kasnije ukinut, dok je žuti nivo prijetnje ostao na snazi.

U Belgorodskoj oblasti, pogođen je hangar industrijskog preduzeća, a oštećene su i dve kuće. Guverner Belgorodske oblasti je izvestio da su protuzračne snage oborile 29 dronova, a na terenu su radile hitne službe koje su ugasile požar na hangaru.

Pročitajte još