Novi Dani
Svijet

Trump: Drugarica Kamala Harris je objavila da želi uvesti komunizam. To će uzrokovati glad. Ona ima smijeh lude osobe

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump na predizbornom skupu u Pennsylvaniji okrenuo se ličnim napadima na potpredsjednicu Kamalu Harris, uključujući optužbe da je njena agenda komunistička , te da ona ima “smijeh lude osobe”.

Trumpov pisani govor pred dvoranom od 8.000 mjesta u Wilkes-Barreu bio je usredotočen na ekonomsku politiku, a dio publike je otišao prije nego što je završio govor. Neki republikanski stratezi nadali su se da bi bivši predsjednik mogao ponovno preuzeti inicijativu fokusiranjem na pitanja za koja ankete pokazuju da birači imaju veće povjerenje u Trumpa nego u demokrate, poput inflacije.

Trump je napao Harris kao dio Bidenove administracije zbog porasta cijena koji je teško pogodio mnoge Amerikance i opisao povećane troškove kućanstva kao “inflacijski porez Kamale Harris”.

“Bila je tu za sve”, rekao je u pokušaju da joj prikači Bidenovu politiku.

Trump je također uporedio Harrisino obećanje u petak da će se uhvatiti u koštac s visokim troškovima prehrambenih proizvoda usmjeravanjem na profiterstvo prehrambenih korporacija i smanjenjem troškova stanovanja i lijekova na recept s ekonomskim sistemom Sovjetskog Saveza.

“U svom jučerašnjem govoru Kamala je postala potpuna komunistkinja. Drugarica Kamala je objavila da želi uvesti socijalističku kontrolu cijena. Vidjeli ste da to nikad prije nije uspjelo. To će uzrokovati glad i vrtoglavi skok cijena”, naveo je Trump.

Bivši predsjednik izazvao je glasače da se zapitaju je li im bilo “bolje s Kamalom i Bidenom nego pod predsjednikom Donaldom J Trumpom”, pitanje na koje bi mnogi u Pennsylvaniji mogli odgovoriti njemu u korist.

No utjecaj je ubrzo nestao jer je Trump opetovano odstupao od scenarija s lutajućim diskursima o imigraciji u Kinu i trans osobama, često temeljenim na otvorenim neistinama.

U jednom je trenutku čak priznao da je to ono što radi.

“Reći će da je lutao. Ne lupetam. Ja sam stvarno pametan tip, znaš, stvarno pametan. ne lupetam. Ali neki dan, kad god sam udario prejako, rekli su da je lutao, lutao”, rekao je Trump.

Publika, od kojih su neki nosili majice kratkih rukava s natpisom “Glasam za osuđenog zločinca” i skandiranjem “Borba, borba, borba” u vezi s riječima bivšeg predsjednika nedugo nakon što je za dlaku izbjegao pokušaj atentata prošlog mjeseca, poticala je Trumpa.

Kad se vratio spremljenom tekstu, Trump je napao Harris zbog njenog prethodnog protivljenja frackingu (vađenje nafte iz stijene), nepopularnom stavu u Pennsylvaniji, koja je veliki fracker, ali nije si pomogao u Rust pojasu, rekavši da će smanjiti potrošnju na infrastrukturu kao što je obnavljanje mostova i cesta, što je omogućilo radna mjesta u regiji.

Trump je također osporio Harrisin legitimitet kao demokratskog predsjedničkog kandidata, opisujući to kao “puč” protiv Bidena.

“Joe Biden je mrzi. Ovo je bilo svrgavanje predsjednika”, rekao je.

Zaobišla je Shapira jer je jevrej

Trump je zbunio neke u publici nečim što je izgledalo kao tvrdnja da ako je Harris mogla postati kandidat bez primarnih izbora, onda je to mogao i on jer je jako popularan među republikancima.

“Rekao sam, pa zašto imamo izbore? Nisu imali izbore. Zašto imamo izbore?” rekao je.

Trump je opisao Harrisinu odluku da zaobiđe guvernera Pennsylvanije Josha Shapira kao svog protukandidata, kao antisemitizam u očitom aludiranju na raspravu o tome hoće li Shapirova podrška Izraelu, uključujući rad za izraelsku ambasadu u prošlosti, naštetiti demokratskoj kampanji zbog rat u Gazi.

“Odbili su ga jer je Jevrej. Zato su ga odbili. E sad, možemo biti politički korektni i ne reći to. Mogao bih reći, pa odbili su ga iz raznih razloga. Ne, ne, odbili su ga jer je Jevrej. I reći ću vam ovo, svaki Jevrej koji glasa za nju ili demokrate mora izaći i uraditi pregled glave”, rekao je Trump.

Kroz sve to, Trump se opetovano vraćao ličnim napadima na Harris, uključujući bizaran diskurs o tome kako se ona smije, manirizam koji se pokazao popularnim među mnogim mlađim glasačima.

“Jeste li je čuli kako se smije? To je smijeh lude osobe. To je smijeh luda, smijeh luđaka”, rekao je.

Pročitajte još