Novi Dani
Srbija

EU odbacuje Vučićeve optužbe iza protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji stoji Zapad

Zvaničnici EU su u utorak ponovo odlučno odbacili tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da iza nedavnih protesta protiv planova njegove vlade za iskopavanje litijuma stoje zapadne zemlje.

“Evropska unija apsolutno odbacuje optužbe da je umešana u bilo koju vrstu nezakonitih ili nelegitimnih aktivnosti povezanih sa stranim mešanjem. To nije ono što Evropska unija radi”, rekao je na brifingu za novinare portparol Evropske komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Protesti protiv planova za iskopavanje litijuma se održavaju pošto su Evropska unija i Vlada Srbije prošlog meseca potpisale memorandum o razumevanju o “strateškom partnerstvu” o održivim sirovinama, lancima snabdevanja baterijama i električnim vozilima.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u Beogradu na Samitu o kritičnim sirovinama u Beogradu, kada je potpisan memorandum, rekao da je iskopavanje litijuma je neophodno da bi Evropa “ostala suverena u svetu koji se menja i da ne bi zavisila od drugih”.

Nemačka nastoji da obezbedi litijum za proizvodnju električnih vozila dok EU ima za cilj da smanji zavisnost od uvoza kritičnih materijala iz Kine.

Ana Pisonero, portparolka evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi), izjavila je u utorak da EU “ostaje u potpunosti posvećena razvijanju – zajedno sa Srbijom i zainteresovanim stranama – konkretnih akcija za sprovođenje strateškog partnerstva o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima”.

Stano i Pisonero, koji su se pridružili brifingu za novinare putem video-linka, odgovarali su na pitanje o Vučićevim optužbama da su nedavne demonstracije protiv više milijardi dolara vrednom projektu iskopavanju litijuma deo “hibridnog” rata koji podržava Zapad protiv njegove vlade.

Moskva je takođe optužila Zapad da stoji iza protesta, na kojima se traži zaustavljanje litijumskog projekta anglo-australijskog giganta Rio Tinta vrednog 2,4 milijarde dolara u Jadru na zapadu Srbije iz straha da bi mogao da zagadi obližnje zemljište i vodu.

Projekat ima kapacitet da zadovolji 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i učini Rio Tinto jednim od vodećih svetskih proizvođača litijuma. Takođe bi mogao da igra ključnu ulogu u zapadnim lancima snabdevanja električnim vozilima dok Vašington i Brisel nastoje da smanje zavisnost od rivalske Kine.

slobodnaevropa.org

Pročitajte još