Novi Dani
Svijet

Trump: Pogledajte, Ukrajina juriša na Rusiju, završićemo u Trećem svjetskom ratu

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, izjavio je da bi ukrajinska vojna operacija u ruskoj Kurskoj oblasti mogla dovesti do rizika od izbijanja Trećeg svjetskog rata.

Tokom svog govora pred Udruženjem Nacionalne garde SAD-a u Detroitu, kako prenosi European Pravda, Trump je izrazio uvjerenje da je jedini sposoban obećati kraj sukoba između Rusije i Ukrajine te spriječiti “treći svjetski rat”.

Aludirao je na “nadiranje u Rusiju”, pri čemu je jasno mislio na napredovanje ukrajinskih snaga u Kursku oblast.

“Pogledajte šta se trenutno dešava s Ukrajinom, jurišaju na Rusiju. U redu. Na kraju ćemo završiti u Trećem svjetskom ratu”, izjavio je Trump.

Republikanski kandidat je ponovio svoje obećanje da će okončati rat u Ukrajini ukoliko pobijedi na izborima.

“Prije nego što uopšte stupim u Ovalni ured, ubrzo nakon osvajanja predsjedničkog mandata, riješit ću užasan rat između Rusije i Ukrajine. Riješit ću ga vrlo brzo”, rekao je Trump.

Prethodno je Washington Post izvijestio da je od početka operacije u Kurskoj oblasti Ukrajina pojačala svoj zahtjev prema administraciji Joea Bidena da odobri korištenje ATACMS-a za napade na ruske aerodrome unutar ruskog teritorija.

Pentagon je izjavio da je ukrajinsko napredovanje u Kurskoj oblasti u skladu s američkom politikom, ali je naglasio da još uvijek ne podržava udare dugog dometa na ruski teritorij.

Pročitajte još