Novi Dani
Svijet

“Marks i Lenjn na ulicama Šri Lanke” – Slavi se inauguracija novog predsjednika koji se usprotivio MMF-u: “Oni spasavaju korumpirane režime”

Sri Lanka 1

Ljevičar Anura Kumara Dissanayake preuzeo je dužnost predsjednika u ponedjeljak, obećavajući promjenu u ovoj ostrvskoj državi kojom dugo vladaju moćne porodice i koje se smatraju odgovornima za najgoru ekonomsku krizu u više od sedam decenija.

Milioni građana glasali su za opozicionog parlamentarca i marksističkog mislioca Anura Kumara Dissanayake poznatog kao AKD, vjerujući u njegovo obećanje u borbi protiv korupcije i obećanje da će podstaći krhki ekonomski oporavak.

Obećavam… da ću pokazati posvećenost zaštiti i održavanju demokratije”, rekao je Dissanayake, na inauguraciji u uredu predsjednika, rekavši da preuzima dužnost u izazovnom trenutku u državi Indijskog okeana.

“Naša politika mora biti čišća, a ljudi su pozvali na drugačiju političku kulturu”, dodao je. “Spreman sam da se posvetim toj promeni.”

AKD se kandidirao kao kandidat saveza Nacionalne narodne moći (NPP), koji uključuje njegovu stranku Janatha Vimukhti Peremuna (JVP) koja se tradicionalno zalagala za marksističku ekonomsku politiku usmjerenu na protekcionizam i državnu intervenciju.

Ko je a Anura Kumara Dissanayake

Marksistički poslanik Anura Kumara Dissanayake pobijedio je na predsjedničkim izborima u Šri Lanki u subotu osvojivši 5,7 miliona glasova ili 55% .

GYI6KwVaIAAZ3 M?format=jpg&name=large
Anura Kumara Dissanayake

Dissanayake, čija je kampanja usmjerena na radničku klasu i protiv političke elite postala popularna među mladima, osigurao je pobjedu nad liderom opozicije Sajithem Premadasom i aktuelnim liberalnim predsjednikom Ranilom Wickremesingheom, koji je preuzeo zemlju prije dvije godine nakon što je njena ekonomija dotakla dno.

“Ovo postignuće nije rezultat rada jedne osobe, već zajednički napor stotina hiljada vas. Vaša predanost nas je dovela do ovdje, i zbog toga sam duboko zahvalan. Ova pobjeda pripada svima nama”, rekao je Dissanayake u objavi na X-u.

Dissanayake je izjavio da će ponovo pregovarati o sporazumu s MMF-om kako bi mjere štednje bile podnošljivije. Wickremesinghe je upozorio da bi bilo kakva promjena osnovnih uvjeta sporazuma mogla odgoditi isplatu četvrte tranše od gotovo 3 milijarde dolara, koja je ključna za održavanje stabilnosti.

Dissanayake je bio vrlo kritičan prema Vladi Šri Lanke i MMF-u , tvrdeći da MMF samo želi spasiti korumpirane režime. On je naveo da je potrebno ponovo pregovarati o nekim od uslova MMF-a, kao što je smanjenje nekih poreza kao što je porez na plaćanje kako zarađuješ , jer je to nadmašilo, uz smanjenje rashoda kako bi se postigao primarni cilj suficita.

Naznačio je da će njegova vlada povećati grantove za socijalnu skrb, istovremeno eliminirajući poreze na dodanu vrijednost na osnovne artikle kao što su hrana, zdravstvene usluge, medicinska oprema i obrazovne usluge, smanjujući troškove života, povećavajući poreze za bogate uz podršku njihovom poslovanju.

Pročitajte još