Novi Dani
Bolji DANI

Bregović sa grbom SFRJ najavio koncert u Beču. Jedan je već rasprodan, zbog velikog interesovanja zakazan i drugi (VIDEO)

Frontmen legendarne grupe Bijelo dugme Goran Bregović najavio je novi koncert u Beču 8. novembra u sklopu sve popularnije turneje “Doživjeti stotu”.

Prvi koncert Bijelog Dugmeta u Beču 9.11.2024. je službeno rasprodan! Ali, ne brinite – zbog velikog interesa, dodan je drugi koncert 8.11.2024., a ulaznice su sada u prodaji! Posebni gosti na oba koncerta su naši dragi prijatelji iz Plavi Orkestar, još jedan legendarni bend ex-Yu scene, navodi se u Bregovićevoj poruci!

Interesantno je da je u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama Bijelog dugmeta popularni “Brega” na trenerci nosio grb bivše zajedničke države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

I to reklo bi se nije slučajno, jer je pjesma ovog benda “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” nakon izvođenja u Splitu nedavno zapalila region izazvavši pravu buru podijeljenih reakcija.

U Splitu publika nije izviždala Bijerlo Dugme

Većina medija u Hrvatskoj i Srbiji prenijela da je pjesma “izvidžana od publike” što je vjerovatno bila očekivana reakcija nakon propagande koja traje preko 30 godina, ali snimci koji su se tada pojavili pokazali su potpuno drugačiju stvarnost. 

Pjesma je dobro prihvaćena i u glas otpjevana od publike u dva navrata što je u velikoj mjeri ogolilo propagandu i lažne narativne koji se pokušavaju plasirati.

Nekoliko braniteljskih udruga i desničarskih partija tražilo je “hitan izgon” članova Bijelog dugmeta iz Hrvatske ali uprkos svemu grupa je zakazala nove koncerte i u Hrvatskoj.

U Štutgartu zastave SFRJ

Nakon kontroverznog nastupa u Splitu, Bijelo dugme nastupilo je u Štutgartu gdje je ponovo izvelo pjesmu “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”.

 Pjesma dobro prihvaćena u ovom njemačkom gradu gdje se okupila EX YU dijaspora. Ono što je primjetno na brojnim snimcima i fotografijama koje je objavio naš portal, jesu i zastave SFRJ koje su se mogle vidjeti u publici .

Nekoliko dana kasnije snimak našeg portala prenijeli su brojni regionalni medijia a na twitteru ga je pogledalo preko 62.000 ljudi.

Iako se odbačeno jugoslovensko nasljeđe nekada vezalo samo za Jugonostalgiju sada čini se polako postaje izraz bunta protiv vladajućih nacionalističkih ideologija u zemljama nastalih raspadom SFRJ.

Ovaj fenomen najbolje je definisao glumac Uliks Fehmiu kazavši da  “to nije samo nostalgija za prostorom, već za vrednostima sa kojima se ja kao ljudsko biće slažem.

Zbog toga čini se vlada nikad veće interesovanje za koncerte popularne EX YU grupe koja bi nakon turneje u inostranstvu 14. decembra trebala nastupiti u Mariboru a za 29. marta 2025. zakazan je veliki koncert u Zagrebačkoj Areni.

Novidani.com

Pročitajte još