Novi Dani
Srbija

U Beogradu sutra protest zbog rušenja starog Savskog mosta – simbola oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu

Stari Savski most, simbol Beograda i oslobođenja u Drugom svetskom ratu, uskoro bi mogao postati samo uspomena. Gradska vlast planira njegovo uklanjanje radi daljeg razvoja “Beograda na vodi”.

Inicijativa „Most ostaje“ najavila je da će u nedelju, 20. oktobra u centru Beograda organizovati protest zbog namere vlasti da sruši Stari savski most. Protest je simbolično zakazan na Dan oslobođenja Beograda.

U saopštenju su pozvali građane da im se pridruže na Trgu Republike u 17.00,  tačno na osamdesetogodišnjicu od kada je učitelj Miladin Zarić sačuvao most od prethodnog pokušaja nacističkog rušenja.

Tvrde da „da niti u jednom planu višeg reda u Beogradu nije predviđeno rušenje mosta što mora biti slučaj“, te da, kako su ukazali, nije pripremljen ni elaborat o izmeštanju saobraćaja koji se sada obavlja preko tog mosta.

Dodali su i da „ne postoji studija ekonomske opravdanosti  ideje „o rušenju mosta kao „ni važeći projekat novog mosta“ koji se želi izgraditi umesto njega.

Naveli su i da je „javnost videla pojedina rešenja iz konkursa 2017“ ali da je „izgradnjom dve zgrade na terenu, nemoguće realizovati ovakav projekat“.

„Možda planiraju most istog kapaciteta, možda bude veći, možda ne bude most, možda preko njega budu išli tramvaji, možda ne. To ništa ne znamo zasigurno – jer projekat ne postoji“, piše u saopštenju Inicijative.

Burna istorija

Gradnja mosta započeta je za vrijeme nacističke okupacije, a u promet je pušten 1942. godine. Razlog gradnje bio je taj što je tada jedini beogradski most preko rijeke Save – Most kralja Aleksandra (danas Brankov most) – bio srušen u ratnim razaranjima.

Kasnije, tijekom 1944. godine nacističke snage planirale su minirati i ovaj most, ali ga je od rušenja spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.

Partizani prelaze preko Savskog mosta

Godine 1984. mostom počinju prometovati tramvajska vozila koja povezuju stari i novi dio Beograda.

Pročitajte još