Novi Dani
BIH

Gase se firme povezane sa Dodikom, nije uspio pokušaj zaobilaženja američkih sankcija

Informatička firma iz Banje Luke koju je SAD identificirao kao skrivenog finansijera lidera bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika gasi se uprkos pokušajima da poslovanje nastavi pod novim imenom i tako izbjegne američke sankcije, potvrdio je njen direktor.

“Preko 110 ugovora (o radu) je raskinuto, a preostalim ljudima će biti u narednim mjesecima raskinuti ugovori”, kazao je novinarima u Banjoj Luci Boban Vujić, direktor firme Invictus Technology Group.

Firma pod tim nazivom formirana je u augustu, a vlasnici su joj uz Vujića bili i druge osobe koje su do tada vodile firmu pod nazivom Infinity International Group i koju je američko ministarstvo finansija stavio na “crnu listu”.

U junu 2024, SAD je sankcionirao osam firmi iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, na osnovu procjene da one predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Dodik je pod krivičnim mjerama SAD-a još od 2017. i to zbog ugrožavanja provedbe Dejtonskog sporazuma i korupcije, a na popis sankcioniranih dospjeli su njegova kćerka Gorica kao i sin Igor.

SAD je sankcije uveo i gotovo svim istaknutijim dužnosnicima iz RS-a koji pdržavaju Dodika, a na tom su popisu članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS te brojni ministri i drugi zvaničnici u entitetskim tijelima vlasti.

Dodik i njegovi saradnici tvrdili su kako im te sankcije nisu naštetile jer ne žele putovati u SAD niti s tom zemljom imaju poslovnih veza, ali nakon upozorenja Ministarstva finansija SAD-a ranije ove godine da bi svi oni koji posluju s osobama s “crne liste” mogli i sami doći pod udar sankcija odnosno ostati bez SWIFT koda nužnog za međunarodne transakcije banke, u BiH su se počeli gasiti računi kažnjenim političarima, ali i spornim firmama, piše Hina.

Ne mogu dobijati plate, kartice i kredite

U Dodikovom slučaju to je značilo kako ni on niti njegovi saradnici više ne mogu dobijati plate, imati kreditne kartice ili podizati kredite u bankama dok je sankcioniranim firmama onemogućeno poslovanje jer više nisu imale transakcijske račune.

Neki od njih to su pokušali “zaobići” preregistracijom pa je tako Infinity grupa odjednom postala Invictus. Međutim, iz Ambasade SAD-a u BiH upozorili su kako prate takve preregistracije te kako prijetnja posljedicama vrijedi i za one koji pokušaju to učiniti.

Da je to upozorenje imalo direktnog utjecaja, potvrdio je u četvrtak Vujić koji je optužio banke da su gašenjem računa prouzrokovale propast njegove nove firme.

“Došli smo u situaciju da neko ko posluje po zakonu RS i BiH ne može ostvariti svoje pravo, a to za posljedicu ima otpuštanje radnika i gašenje ekomskih subjekata”, izjavio je te najavio iniciranje promjena zakona po kojemu bi banke morale osigurati račune svima koji to traže.

Vujićeva izjava na tragu je prijetnje koju je ranije ove sedmice iznio sam Dodik, kada je u objavi na društvenim mrežama napisao kako dobija pritužbe građana da kod banaka koje posluju u RS-u ne mogu ostvariti pravo koje im pripada po ustavu i zakonu.

Izvor: Agencije

Pročitajte još