Novi Dani
Izjava DANA

Dodik: BRICS je mirovna asocijacija za razliku od Zapada koji traži podanike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Zapad ne traži saradnike i partnere, već podanike i da se po tome razlikuje od BRIKS-a, koji je mirovna asocijacija koja budi nadu da će svijet biti pravedniji i pun poštovanja.

Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku, koja nema međunarodno priznanje, ali ima međunarodni kapacitet, važno da bude na Samitu BRIKS-a u Kazanju i svjedoči novom procesu koji treba da omogući dodatnu stabilizaciju i mir i red u svijetu.

Predsjednik Srpske je izrazio nadu da će BRIKS naći način da omogući i subjektivitetima kao što je Republika Srpska da dobije neki status u ovoj asocijaciji, kako bi učila, sarađivala i pomagala koliko može u kapacitetu koji ima.

“Zapad ne traži saradnike i partnere, već podanike. I u tome je razlika između Zapada i BRIKS-a. Ovde se osjećamo slobodno, dobro i bili bismo veoma srećni da se ovakvim subjektivitetima dozvoli bilo kakav status u okviru BRIKS-a”, rekao je Dodik za RT Balkan.

Predsjednik Srpske je istakao da je BRIKS za njega mirovna asocijacija koja budi nadu da će svijet biti pravedniji, pun poštovanja, gdje će se suverene zemlje ponašati suvereno i bez nametanja svojih zahtjeva drugima.

Dodik je rekao da je zbog zapadnih sankcija Rusiji teško sarađivati sa Moskvom, ali da Banjaluka uprkos svemu ponosno održava kontakte i veze i sarađuje u obrazovanju, kulturi, sportu.

On je podsjetio da je Republika Srpska bila strana u Dejtonskom sporazumu koji su garantovale velike sile, ali da je Rusija jedina od njih ostala dosljedna sporazumu.

Rusija nikada nije bila navijačka

Prema njegovim riječima, Rusija uporno traži da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum.

“Za razliku od Rusije i nas, Zapad je stvorio `duh Dejtona`, što znači da oni tumače šta je duh Dejtona i na taj način pokušavaju da razvlaste Republiku Srpsku od dejtonskih i ustavnih prava”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Rusija nikada nije bila navijačka, da jednako želi da afirmiše prava i muslimana i Hrvata i Srba u BiH, zbog čega Srpska ima predanu saradnju i kvalitetan dijalog sa Moskvom.

“Tako je i došlo do poziva da dođem u Kazanj i svjedočim kako će se svijet kretati”, rekao je Dodik.

Pročitajte još