Novi Dani
Svijet

UZBUNA U IRANU – Gori jedna od glavnih nuklearnih elektrana

Iran Karaj 1

Veliki požar izbio je danas u iranskoj nuklearnoj elektrani Karaj, zapadno od glavnog grada Teherana. Prema prvim nezvaničnim informacijama, požar je izazvao ozbiljnu štetu na jednoj zgradi u okviru objekta, dok su vatrogasne ekipe uspjele brzo staviti požar pod kontrolu.

Snimci sa lica mjesta pokazuju oštećenu zgradu s crnim tragovima od vatre i uništenim vratima, što ukazuje na intenzitet eksplozije koja je vjerovatno prethodila požaru.

Još uvijek nisu dostupni detalji o uzroku incidenta, ali postoji zabrinutost da bi požar mogao biti posljedica sabotaže, što je već viđeno u ranijim napadima na iranska nuklearna postrojenja.

Ranije su napadi dronovima i kibernetičke sabotaže, poput onih koje su pogodile Natanz, doveli do sličnih incidenata.

Karaj je važan dio iranskog nuklearnog programa, koji se već dugo nalazi pod budnim okom međunarodne zajednice zbog svojih kontroverznih aktivnosti obogaćivanja uranijuma​

Incident dolazi u vrijeme povećanih tenzija između Irana i Zapada, naročito SAD-a i Izraela, koji izražavaju zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

Iako Iran tvrdi da su njegovi nuklearni programi isključivo za mirnodopske svrhe, ovakvi događaji dodatno podgrijavaju sumnje u stvarnu svrhu postrojenja poput ovog u Karaju.

novidani.com

Pročitajte još