Novi Dani
Svijet

Polovina Srbije za Trumpa – Evo koga građani u regionu žele vidjeti na mjestu predsjednika SAD-a

Trump Harris Balkan 1

Najnovije regionalno istraživanje kompanije Valicon otkriva da građani Bosne i Hercegovine, ali i u određenoj mjeri građani drugih zemalja regije, imaju podijeljene stavove o tome ko bi trebao biti pobjednik nadolazećih američkih predsjedničkih izbora.

Pored toga, postoje razlike i u percepciji uticaja navedenih izbora na međunarodne odnose, prvenstveno Evropsku uniju.

Američki predsjednički izbori 2024. godine održat će se početkom novembra, a glavni kandidati su Donald Trump iz Republikanske stranke i Kamala Harris iz Demokratske stranke. Ovaj izborni ciklus privlači globalnu pažnju zbog značajnog utjecaja koji ishod može imati na američku unutrašnju i vanjsku politiku.

U BiH ne postoji izraziti favorit dok Kamala Harris uživa značajnu podršku u Hrvatskoj, a Trump u Srbiji

Prema sprovedenom istraživanju, Kamala Harris uživa najveću podršku u Hrvatskoj, gdje bi je 56% građana rado vidjelo kao predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država. Dosta jaka podrška prema kandidatkinji Demokratske stranke je i u Sloveniji – 46% bi radije vidjelo Kamalu Harris kao narednu predsjednicu u odnosu na Donalda Trumpa čija podrška nije zanemariva i iznosi približno 30%.

Građani BiH su podjeljenog mišljenja gdje bi trećina bh populacije podjednako željelo Kamalu Harris, ali i Donalda Trumpa na čelu Bijele kuće. Preostala trećina građana je neodlučno ili im rezultat američkih izbora nije bitan.

Ipak, gledano na nivou entiteta, Kamala Harris uživa puno veću podršku na području Federacije BiH, dok su građani Republike Srpske dominantno uz Donalda Trumpa i njega bi željeli vidjeti za narednog predsjednika.

S druge strane, Donald Trump ima ubjedljivo najveću podršku u Srbiji, gdje bi ga skoro polovina građana radije vidjelo na čelu Amerike, dok Kamala Harris ima najmanju podršku u usporedbi sa ostalim zemljama (13%). Ipak, u Srbiji je i najveći procenat neodlučnih (38%) što govori da građani Srbije nisu sigurni oko favorita na američkim izborima ili im pobjednik nije važan.

Četvrtina bh građana smatra da bi eventualna pobjeda Donalda Trumpa negativno uticala na BiH

Kada je riječ o očekivanjima u vezi s američkom vanjskom politikom prema Bosni i Hercegovini nakon izbora, rezultati pokazuju jasne razlike u zavisnosti od kandidata. Pa tako, većina građana Bosne i Hercegovine (71%) vjeruje da će politika SAD-a prema BiH ostati nepromijenjena ako pobijedi kandidat Demokratske stranke (Kamala Harris), dok 18% smatra da bi se odnosi mogli pogoršati pobjedom Harris-ove.

Samo 10% očekuje poboljšanje u odnosu prema Bosni i Hercegovini. S druge strane, u vezi s pobjedom Donalda Trumpa, percepcije su drugačije. Značajniji broj građana BiH (26%) smatra da bi Trumpova pobjeda mogla pogoršati odnose SAD-a prema BiH, dok većina (57%) vjeruje da će politika ostati nepromijenjena. Ipak, 17% građana, dominantno sa područja Republike Srpske, vidi mogućnost poboljšanja odnosa u slučaju Trumpove pobjede.

Eventualna Trumpova pobjeda bi mogla značajno promijeniti politiku SAD-a prema EU

Istraživanje je također ispitivalo percepcije o tome kako bi pobjeda jednog od kandidata uticala na politiku Sjedinjenih Američkih Država prema Evropskoj uniji. Pa tako, kada je u pitanju Kamala Harris, većina građana regije smatra da će politika SAD-a prema EU ostati ista, a što je donekle i očekivano s obzirom na vlast Demokratske stranke u SAD-u u zadnjih četiri godine.

S druge strane, pobjeda Donalda Trumpa bi mogla u značajnoj mjeri uticati na promjenu američke vanjske politike. EU građani, prije svega Hrvati, njih više od polovine, smatraju da će se Trumpovom eventualnom pobjedom politika SAD-a spram EU pogoršati. Sličnog su mišljenja i Slovenci, dok građani Srbije, njih oko 20%, podjednako smatraju da će do promjene politike doći, bilo na lošije ili na bolje.

Pročitajte još