Novi Dani
Hrvatska

Kako su propali Ivan Pernar i Živi zid

POLITIKA je neumoran posao, a naklonost birača može se steći, ali i izgubiti u trenu. Jednom kada padne na kritični nivo popularnosti, gotovo je nemoguće povratiti ga. Živi zid i Ivan Pernar, njihov bivši istaknuti član, to trenutno osjećaju. Njihova politička ocjena je na rubu statističke greške i vrlo je vjerojatno da ih nakon izbora u julu više nećemo vidjeti na političkoj sceni.

Podrška na nivou statističkih grešaka

Prema posljednjim rezultatima ankete Cro Demoskop, Živi zid uživa podršku 1,7 posto birača. Ivan Pernar, odnosno njegova stranka koju su nazivali njegovim imenom prvi je izbor za 1,4 posto birača. U prevodu, to bi značilo da nemaju šanse osvojiti niti jedno poslaničko mjesto, mada takva istraživanja ponekad mogu biti pogrešna.
IDS ima istu podršku kao i Ivan Pernar, ali 1,4 posto im je dovoljno da osvoje tri mandata, a s obzirom na to da su se pridružili koaliciji koju ponovno vodi SDP, ponovno će osvojiti onoliko koliko su se dogovorili na visokim pozicijama. u osmoj izbornoj jedinici. IDS je sretan što je ograničen na Istru i tamošnju izbornu jedinicu, a istraživanja se provode širom Hrvatske kao jedinstvene izborne jedinice i zato postoje anomalije koje je potrebno čitati i prepoznati. Ivan Pernar i Živi zid nemaju čvrsto uporište u kojemu su koncentrirani njihovi glasači i zbog toga je njihovih 1,7 ili 1,4 posto gotovo u potpunosti bezvrijedno.

Nekada su bili prvi iza HDZ-a i SDP-a

Ne tako davno Živi zid je bio treća politička stranka u Hrvatskoj. U aprilu 2018. godine uživali su 13,8 posto podrške birača – čak šest postotnih poena više od četvrtoplasiranog Mosta. U međuvremenu ih je snašao niz nedaća.

Prvo se na političkoj sceni pojavio Mislav Kolakušić i biračima koji traže instant rješenja, velika obećanja, još veće poruke, a ne traže nimalo suvislosti od kandidata, ponudio sebe i svoj program po kojem je trebao postati prvo zastupnik u Europskom parlamentu, pa predsjednik države i na koncu premijer koji bi usput bio i ministar pravosuđa i unutrašnih poslova. Podijelio je sljedbu Živog zida koja je samo čekala da joj neko ponudi takvo što i na europskim izborima otrčala za Kolakušićem o kojem se, otkako je potonuo na predsjedničkim izborima, ništa nije čulo.

Fatalni evropski izbori

Evropski izbori bili su kobni za Živi zid ne samo zato što je Kolakušić kidnapovao njihove birače. Živi zid osvojio je jedno mjesto u Evropskom parlamentu, ali nije bilo načina da se dogovore ko će od njih ići u Brisel.
Imali su neke interne dogovore koje su birači trebali samo imenovati, ali svađali su se, pa je na kraju predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić otišao u parlament, a Ivan Pernar napustio stranku s Branimirom Bunjcem i krenuo svojim vlastitim političkim putem, za koji se ispostavilo da baš kao i put stranke koju je osnovao, nigdje ne vodi. Baš kao i za Kolakušića, više se ne čuje za Ivana Vilibora Sinčića otkako je u Bruxellesu podigao prvu platu.
Ivan Pernar kandidovao se na predsjedničkim izborima u kojima je osvojio samo 2,4 posto glasova. Poređenja radi, njegov bivši stranački kolega na predsjedničkim izborima 2014. osvojio je 16,4 posto glasova. U skladu s tim rezultatom, bio je to kakav je danas Škoro, a Živi zid je ono što predstavlja Domovinski pokret – stranka različitih oportunista pomiješanih s pojedincima opasnih ideja.


Kao i u svim prethodnim pokušajima stvaranja trećeg puta u Hrvatskoj, pokazalo se da ti pokreti nemaju dovoljno unutrašnje snage i povezanosti da bi izdržali test vremena. Ista stvar se dogodila i s Orahom Mirele Holy, i oni su bili treća stranka po snazi, Hrvatskim laburistima, i oni su jedno vrijeme bili treća stranka po snazi, i Mostom – oni su i u parlament ušli kao treća stranka. I svi su prije ili kasnije nestali ili ih tek birači trebaju obavijestiti da više ne postoje.

Kregar: Birači su shvatili da nije riječ o zvijezdi, nego o kamenu

“U astronomiji je poznata pojava koja se naziva zvijezda repatica. Ona se pojavi i bljesne, a ljudi tek kasnije vide da se ne radi o zvijezdi, nego o kamenu. Tako je i u politici, birači ponekad od kamena pomisle da je zvijezda, ali ubrzo shvate da je ipak riječ samo o kamenu”, komentirao je za Index sociolog s Pravnog fakulteta Josip Kregar.

Pojednostavljeno, Kregar smatra da je za dulji opstanak na političkoj sceni ipak potreban nekakav suvisli sadržaj, a ne samo ideje o izlasku Hrvatske iz Europske unije ili NATO-a, tiskanje novca da bi se pokrili dugovi, podizanje panike oko cjepiva ili savjeti o liječenju vitaminom C.

Opasne ideje

Medicinskim savjetima posebno se istaknuo Ivan Pernar kojemu je to, uz jaku dozu antisemitizma, bila omiljena tema. Preporučivao je liječenje C vitaminom, vlastito dijete odbio je cijepiti i pretvorio ga u javni eksperiment, a u epidemiji korone karantenu je nazivao pokušajem da nečiji djed poživi koji dan dulje. I ponovno je preporučio liječenje vitaminom C.

Index.hr

Pročitajte još