Novi Dani
BIH

Bisera Turković se oglasila o diplomi – Fakultet mi je djelovao prema propisima SAD

Bisera Turković, ministrica spoljnih poslova BiH, kaže za “Nezavisne” da je titulu doktora nauka stekla 1995. godine na Pacific Western Univerzitet koji je prema njenim saznanjima djelovao prema važećim propisima SAD-a.

Ona je reagovajući na tekst koje su danas objavile “Nezavisne novine” rekla da je diplomu stekla na pomenutom fakultetu koji su vlasti u SAD zatvorile jer je utvrđeno da nema akreditaciju i da je štampao diplome za pojedine američke službenike bez pohađanja predavanja, te da je u BiH pokrenula proceduru ekvivalencije i priznavanja njene doktorske diplome i zvanja doktora nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Navodi da je nakon razmatranja njene prijave i zaključka Grupacije društvenih nauka Univerziteta u Sarajevu, navedeni zahtjev za ekvivalenciju je sa svim neophodnim prilozima upućen Pravnom fakultetu u Sarajevu, kao matičnom fakultetu za oblast na koju se odnosi priloženi doktorat.

“U skladu sa zaključkom Nastavno-naučnog vijeća, usvojenog na XII sjednici NNV održanoj 17. novembra 1999. godine, zahtjev je dostavljen Katedri za državno i međunarodno javno pravo. Imenovana je Komisija koja je prilikom ispitivanja teze zauzela pozitivan stav o zahtjevu, ali je s obzirom na istorijsko-pravni tretman problematike rada, istu proslijedila i Katedri za historiju države i prava. Na prijedlog tadašnjeg dekana fakulteta, Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta u Sarajevu je na IV sjednici, održanoj 11. aprila 2003, većinom glasova odlučilo da naučni stepen doktora nauka Bisere Turković odgovara naučnom stepenu doktora nauka koji se stiče na Pravnom fakultetu u Sarajevu”, navodi Turkovića i dodaje da hoće da vjeruje da je vaše istraživačko novinarstvo motivisano željom da javnost objektivno informišete o svim ministrima i njihovim kvalifikacijama.

“Biti će mi izuzetno drago da primjenite iste principe i na sve javne ličnosti i da ispitate porijeklo i validnost njihovih diploma i akreditacije i priznatost univerziteta koji su ih izdali. Predpostavljam da ste provjerili osnovne fakultetske diplome za sve ministre s obzirom da one predstavljaju neophodne zakonske preduslove za rad, i s obzirom da ste sve to priveli kraju, da ste sada u fazi provjera doktorata, koji nisu uslov za rad i predstavljaju nadgradnju”, rekal je ona

Nezavisne.com

Pročitajte još