Novi Dani
Izjava DANA

Dodik: Komunisti su razvijali ustaška mjesta kao što je Bugojno a zanemarili Kozaru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristustvovao je danas obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari u organizaciji Vlade Republike Srpske. Već tradicionalno Dodik je sa ovog mjesta kritikovao jugoslovenske komuniste a ovaj put otišao je i korak dalje i Bugojno nazvao “ustaškim mjestom”.

– Ono što boli je da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo da vrati. Ona je razvijala neka ustaška mjesta kao što je Bugojno, a zanemarila Potkozarje i Kozaru koji su tako mnogo dali. I zato je naš posao da radeći infrastrukturne i druge projekte, kao što je put prema Podgradcima od prošle godine, da vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu i stradnju dio toga i da sjećanje živi – poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo da ovaj važan datum u srpskoj istoriji zajedno obilježavaju vlade Srpske i Srbije.

Bugojno je grad iz kojeg potiče porodica Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Iz okoline Bugojna tačnije iz mjesta Podgrađe potiče i bivši premijer SFRJ Branko Mikulić koji je jedan od organizatora partizanskog pokreta otpora u tom kraju. Njegov otac Jure bio je vijećnik AVNOJ-a a proglašen je i za Narodnog heroja Jugoslavije.

Bitka na Kozari je počela 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Stradalo je 10.000 boraca narodno- oslobodilačke borbe.

Pročitajte još