Novi Dani
BIH

Izetbegović, Dodik i Čović dogovorili podjelu fotelja – moguće odgađanje izbora

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili su danas na sastanku da rasprava o ovogodišnjem budžetu ide u skraćenu proceduru kako bi što prije bio usvojen. Takođe dogovorena su i neka imenovanja.

Kako je objasnio lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik cijela procedura trebalo bi da bude gotova do 21. jula.

“U petak da bude u Predstavničkom domu kako bi do 21. ovog mjeseca Dom naroda završio proceduru”, rekao je Dodik.

On je rekao da se razgovaralo i o izborima u Mostaru, te da je SNSD stava da treba još o tome da se razgovara kako bi se obezbijedila konstitutivnost Srba.

Istakao je da za to ima dovoljno vremena, ali da je ipak moguće da se izbori ponovo odgode ukoliko se on ne postigne.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik je rekao da je ostao princip raspodjele kakav je ranije postojao, ali je moguće da se partneri dogovore o određenim rotacijama.

Lider SDA rekao je da je na sastanku dogovoreno sve osim imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je rekao da postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima “iziritirana imenovanjima u CIK-u”.

“Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon sastanka rekao je da je bilo riječi o o tri tačke dnevnog reda: 1. Proračun, 2. Izborni zakon za Mostar i 3. Kadroviranje.

“Ništa se nismo dogovorili ali ostaje ono stanje kao do sada”, kazao je Čović.

Dodao je da će HDZ glasati protiv imenovanja ministra bezbjednosti.

“Pozicije koje su 36+6, nastavljamo se dalje bilateralno dogovarati. Što se tiče imenovanja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti protiv jer smo tako koaliciono dogovorili. Sve dok se CIK bude nalazio u ovom sastavu, da ćemo se prema tom tijelu odnositi na takav način”.

“Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo sa bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara”, dodao je Čović.

Sve podijeljeno osim UIO BIH

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je danas na sastanku s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem u suštini sve dogovoreno poput Budžeta BiH, imenovanja i izbora u Mostaru, mada ostaje upitno imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

On je kazao da postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima iziritirana imenovanjima u CIK-u.

“Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da će imenovanja ići kako je bilo i do sada, dakle po nacionalnim komponentama.

“Mi ćemo pokušati s hrvatskom stranom da Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) dobije ipak bošnjačka strana. To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo. Što se tiče budžeta, postoji ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubli bi sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ove sedmice oba čitanja na Predstavničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. jula”, rekao je predsjednik SDA.

On je kazao da će izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom ići već danas na Predstavničkom domu BiH.

“Nećemo dovoditi u pitanje izbor koji izvrše strane, osim ako se radi o ratnim zločincima ili ako neko ne prođu provjere. Tako je rekla srpska strana, a Čović je stavio određene ograde”, dodao je.

Izetbegović je dodao da će srpska strana, što se tiče SDA, biti zadovoljna u Mostaru.

Čović: UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika. Na kraju susreta Čović je secirao dogovorene i nedogovorene segmente.

Kako je kazao, tri lidera su dogovorila da Budžet Bosne i Hercegovine ide u redovnu prceduru i bude završen do 27. jula na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Druga tačka je bio Izborni zakon vezan za Mostar koji će ići u žurnu proceduru i bit će gotov sutra”, kazao je Čović.

“Treće pitanje je bilo kadroviranje i ništa se nismo dogovorili”, rekao je Čović dodajući raniji stav da Hrvatska demokratska zajednica BiH neće podržati Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti.

Spomenuo je da je SIPA “srpsko mjesto”. Također, Čović je bio striktan u stavu da Uprava za indirektno oporezivanje “pripada” hrvatskom narodu.

“UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti”, rekao je predsjednik HDZ-a dodajući da će se nastaviti dogovarati bilateralno kada su u pitanju kadroviranja, odnosno u četiri oka.

Pročitajte još