Novi Dani
Uncategorized

Trump produžio sankcije, Milorad Dodik ostaje na “crnoj listi” SAD-a

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je sankcije protiv odgovornih u BiH za opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovom odlukom na Crnoj listi SAD-a ostao je član Predsjedništva BIH Milorad Dodik kome su sankcije uvedene 2016. nakon održanog referenduma o Danu Republike.

Ova odluka posebno je zanimljiva jer je Milorad Dodik više puta pozivao srpsku dijasporu u SAD-u da glasa za Donalda TRampa a odluku o sankcijama pripisivao “odlazećoj administraciji” Baraka Obame. Ipak sankcije su u međuvremenu produžene i na Dodikovog bliskog saradnika Nikolu Špirića zbog umješanosti u korupciju.

Trump je produžio tzv “nacionalno vanredno stanje” u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Džordža Buša 2001. godine.

“Stoga produžavam na još jednu godinu trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa zapadnim Balkanom”, navodi se u odluci koju je potpisao Tramp.

Američki predsjednik je tako produžio i trajanje “crne liste” za zapadni Balkan. Na toj listi se pored Milorada Dodika nalaze i osuđeni za ratne zločine poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić, zatim Karadžićeva kćerka Sonja, te Bakir Alispahić, Hasan Čengić.

Pročitajte još